Трудовий договір розривається з ініціативи роботодавця при спрощеному регулюванні трудових відносин. Яку суму компенсації повинен виплатити роботодавець?

14 вересня 2022

Відповідно статті 498 КЗпП України розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця при спрощеному регулюванні трудових відносинз підстав, не передбачених цим Кодексом, здійснюється з обґрунтуванням (зазначенням) причин такого розірвання та з наданням працівнику компенсаційної виплати в розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше:

– половини мінімальної заробітної плати – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 30 днів;

– мінімальної заробітної плати – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 30 днів;

– трьох мінімальних заробітних плат – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад один рік;

– п’яти мінімальних заробітних плат – якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад два роки.

При розрахунку компенсації застосовується розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом на день розірвання трудового договору.