Спільна нарада фахівців Головного управління Держпраці та представників металургійних і машинобудівних підприємств Дніпропетровської області

24 липня 2018

Минулого тижня на ПАТ «Нікопольський феросплавний завод» відбулася спільна виїзна нарада фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області та керівників служб охорони праці металургійних і машинобудівних підприємств Дніпропетровської області, головна мета якої – аналіз причин нещасних випадків які сталися на підприємствах та обговорення заходів щодо попередження виробничого травматизму.

Начальник відділу нагляду у металургії та машинобудуванні Ольга Бондаренко довела до відома присутніх інформацію щодо стану виробничого травматизму на піднаглядових підприємствах регіону. З початку року спостерігається підвищення загального рівня виробничого травматизму –  67 випадків проти 61 випадків за минулий рік (+6), з тяжкими наслідками 23 проти 13 випадків за минулий рік (+10), в тому числі зі смертельними наслідками 2 випадку проти 2.

Крім того, зазначені основні причини травмування працівників на виробництві, а це: допуск ненавчених працівників до виконання небезпечних робіт; невиконання вимог інструкцій з охорони праці; відсутність інструктажів та навчання відповідних спеціалістів; незастосування засобів індивідуального захисту, особиста необережність постраждалих. Крім того, серед технічних причин, які виявлені в результаті службових розслідувань  – незадовільний технічний стан обладнання та механізмів.

З метою попередження випадків виробничого травматизму фахівець звернула особливу увагу на необхідності аналізу та розгляду на нарадах, засіданнях, ситуацій щодо стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах  – це сприятиме запобіганню виробничого травматизму та створенню безпечних умов праці на кожному робочому місці. Зокрема, спеціалістам з охорони праці, спільно з керівниками структурних підрозділів і іншими фахівцями взяти до уваги всі зауваження щодо розслідування нещасних випадків на виробництві, оформлення відповідних матеріалів та прийняти заходи щодо проведення якісних, повних, об’єктивних розслідувань.

Адже, за підсумками планових та позапланових перевірок підприємств металургійної та машинобудівної галузі з початку року було виявлено 524 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, призупинено експлуатацію 201 одиниць обладнання, машин, механізмів з яких на 8 одиниць обладнання підготовлено і направлено 1 позов до суду про заборону експлуатації.

Крім того, складено 40 постанов про адміністративне правопорушення за порушення законодавства з охорони праці, з яких 16 постанов на керівників підприємства.

«Тому, в першу чергу, кожен керівник, повинен усвідомлювати свою відповідальність за життя і здоров’я працівників, а також, відповідальність за належне функціонування Системи охорони праці, а це надасть можливість досягати основних поставлених цілей підприємства та не допустити подібних порушень у майбутньому» – додала Ольга Бондаренко.

Начальник служби охорони праці ПАТ «Нікопольський феросплавний завод» Сергій Глущенко, під час екскурсії по заводу, показав як діє Система управління охороною праці на підприємстві (СУОП). Крім того, мав місце діалог присутніх з фахівцями Головного управління, під час якого обговорені найбільш актуальні питання, які виникають у працівників під час виробничої діяльності та надано ряд рекомендацій з цього приводу.

А саме, фахівцями Головного управління рекомендовано удосконалювати знання по нормативно-правовим актам з охорони праці  посадових осіб які входять до складу комісії з перевірки знань з охорони праці та систематично проводити інструктажі та навчання працівників які безпосередньо виконують роботи, в тому числі роботи підвищеної небезпеки – тобто, загалом забезпечити належну роботу відповідних служб підприємств.