На засіданні колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області підведено підсумки роботи за перше півріччя 2018 року

20 липня 2018

19 липня поточного року проведено засідання колегії Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області за підсумками роботи за 6 місяців 2018 року. На засіданні розглядались питання наглядової діяльності Головного управління, стану виробничого травматизму, додержання законодавства про працю та обговорені пріоритетні завдання на друге півріччя 2018 року.

Окрім посадових осіб Головного управління, до участі у засіданні були запрошені директора та відповідальні особи підприємств вугільної, гірничорудної і нерудної, металургійної та машинобудівної промисловості Дніпропетровщини на яких протягом поточного року відбувся зріст виробничого травматизму.

На колегії Головного управління обговорено показники роботи Управління з питань праці за 6 місяців 2018 року. Інспекторами праці Управління з питань праці за даний період проведено 70 перевірок та 424 інспекційних відвідувань у 371 суб’єкта господарювання. За результатами перевірок та інспекційних відвідувань: на посадових осіб складено та направлено на розгляд до суду 227 протоколів про адміністративні порушення; за невиконання законних вимог інспекторів праці винесено 51 постанова про адміністративні стягнення; до правоохоронних органів направлено 16 матеріалів про притягнення посадових осіб за ознаками кримінального злочину; прийнято 381 рішення про накладення фінансових санкцій відповідно до ч. 2 ст.265 КЗпП України на суму 94,3 млн. гривень. З питань охорони праці протягом шести місяців 2018 року Головним управлінням було перевірено 697 суб’єктів господарювання, в ході яких було виявлено 11751 порушення законодавства та нормативно-правових актів з охорони праці. За виявлені порушення накладено 626 штрафів на суму 268,2 тис.грн. з яких стягнуто 616, на суму 266,5 тис.грн.

Про результати проведеної роботи звітували начальники управлінь та відділів: проаналізовано стан виробничого травматизму, причини та обставини резонансних нещасних випадків, заходи щодо недопущення їх у подальшому. Крім того, обговорені питання додержання вимог законодавства про працю: погашення заборгованості та своєчасність виплати заробітної плати по Дніпропетровській області.

На засіданні колегії заслухані керівники та відповідальні особи підприємств: ТОВ «Дніпропетровська хімічна компанія», ПАТ «Дніпровський меткомбінат», ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат», ПрАТ «Суха Балка», ДП «Східний ГЗК». Під час звітів керівники підприємств доповіли щодо причин настання нещасних випадків на виробництві та вжитих заходах щодо їх попередження.

З метою недопущення подальшого зростання виробничого травматизму, для запобігання нещасним випадкам на виробництві на піднаглядові підприємства надсилались інформаційні листи щодо стану виробничого травматизму на підприємствах області та причин настання нещасних випадків для вжиття заходів керівниками підприємств щодо посилення відомчого нагляду службами охорони праці.

За підсумками колегії визначено ряд рішень щодо реалізації наступних питань: зниження рівня виробничого травматизму; боротьба з незадекларованою працею; організація заходів з питань дотримання законодавства про працю та охорону праці.

«Проведений аналіз показує, що причиною травмувань є недотримання правил з питань охорони праці та промислової безпеки, а це свідчить про те, що необхідно посилити роз’яснювальну роботу серед працюючих. З боку фахівців Головного управління активно проводити превентивну інформаційно-роз’яснювальну роботу з керівниками, начальниками служб охорони праці та колективами підприємств з питань охорони праці та промислової безпеки» – на цьому наголосив начальник Головного управління Владислав Снісар.

Крім того, начальником Головного управління зосереджена увага на необхідності постійного підвищення рівня знань державних інспекторів, адже компетентність і професіоналізм завжди повинні бути на високому рівні.