Питання щодо організації та проведення медичних оглядів працівників певних категорій обговорені на нараді за участі фахівців Управління з питань праці

30 липня 2018

27 липня 2018 року фахівці Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області взяли участь у проведені  наради на тему: «Вирішення питань, які виникають під час організації та проведення медичних оглядів працівників певних категорій у відповідності вимог Порядку, затвердженого Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246».

 

 

 

Даний захід було організовано фахівцями відділу з питань гігієни праці спільно з керівництвом Медичної Криворізької мережі (ТОВ «МЕДИКОМ») з метою вирішення актуальних питань медичної допомоги інвалідам, постраждалим на виробництві, соціально незахищеним верстам населення, працюючим зайнятих на важких роботах та роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці.

До участі в роботі наради були запрошені представники Українського науково-дослідного інституту промислової медицини та промислових підприємств.

Учасники наради обговорили проблемні питання, які виникають при організації медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, при щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року. Також, увагу звернули на питання щодо розслідування професійних захворювань і складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та обговорили механізми взаємодії по наближенню медичної допомоги до кожної людини.

Начальник відділу з питань гігієни праці Олена Біла акцентувала увагу на необхідності проведення обов’язкових попередніх та періодичних медичних оглядів працівників певних категорій. Адже, їх основною метою є визначення стану здоров’я працівника та можливість виконання професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Роз’яснення щодо проблемних питань, які виникають при проведені медичних оглядів працівників певних категорій надала Тетяна Мазурець – заступник начальника відділу з питань гігієни праці. Фахівець звернула особливу увагу на правильності оформлення відповідних документів.

На завершені зустрічі фахівці Головного Управління Держпраці запропонували методично-консультативну допомогу задля уникнення порушення нормативно-правових актів з гігієни праці. Адже, збереження здоров’я та професійного довголіття працюючого населення є однією з пріоритетних задач  у сфері гігієни праці.