Радіовиступ начальника управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області: роз`яснення щодо дотримання законодавства у сфері трудових відносин

25 січня 2018

«Дотримання законодавства про працю з квітня 2017 року перевіряють по-новому: пріоритетними підходами для інспекторів праці є профілактична робота та консультування роботодавців» – про це розповів слухачам радіо начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Толстогузов у радіоефірі «Відкрита студія».

На початку ефіру особливу увагу звернули на зміни в законодавстві які регулюють відносини суб`єктів господарювання та держави, а саме, норми Нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295  «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», який набрав чинності з квітня 2017 року.

Також були роз`яснені питання щодо заміни «перевірок» – «інспекційними відвідуваннями»; підстави для інспекційного відвідування роботодавця; які документи може затребувати інспектор; невиїзне інспектування, як новація Порядку; перешкоди у діяльності інспектора праці: що за цим стоїть; акт про результати інспекційного відвідування; припис про усунення порушень та інші питання.

Андрій Толстогузов закликав роботодавців дотримуватись вимог трудового законодавства та при необхідності отримувати консультації у спеціалістів Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області. Також наголосив, що метою вищезазначених змін є запровадження нових підходів при здійснені державного контролю, а саме, превентивні заходи та інформаційно – роз`яснювальна робота є пріорітетним напрямком в роботі для інспекторів праці. Проте, недобросовісні роботодавці мають розуміти свою відповідальність  за невиконання вимог трудового законодавства.