Проведена зустріч з представниками навчальних закладів Дніпра з питань попередження виробничого травматизму

06 квітня 2018

З нагоди відзначення 27 квітня поточного року Всесвітнього Дня охорони праці в Україні, та з метою попередження виробничого травматизму у школах та садках Дніпропетровщини, фахівці Головного Управління Держпраці у Дніпропетровській області взяли участь у проведені наради з директорами та особами, на які покладено відповідальність з питань охорони праці закладів освіти на тему: «Стан виробничого травматизму у закладах освіти та його попередження».

Разом з представниками Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області та Управлінням освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради було наголошено на необхідності дотримання правил безпеки та охорни праці в навчальних закладах, адже життя і здоров’я, як працівників так і дітей, є найважливішим фактором.

Головний державний інспектор відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері  Наталя Чугункіна детально розповіла про стан виробничого травматизму в закладах освіти. Зокрема зазначила, що за 2017 рік на Україні травмовано 4 313 осіб у т.ч. 366 зі смертельним наслідком.

За звітними даними Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області за 2017 рік травмовано 704 особи 39 зі смертельним наслідком. А кількість травмованих працівників у закладах освіти за 2017 рік становить 26 осіб проти 32 у 2016 році. Хоча впродовж останніх років в Дніпропетровській області існує тенденція до зниження рівня виробничого травматизму, але навіть зважаючи на відносне зменшення в абсолютних цифрах його загальний рівень залишається дуже високим. Наведено ряд прикладів травмування в закладах освіти за 2017 рік та 3 місяці 2018 року по Дніпропетровській області та обговорені заходи щодо недопущення таких ситуацій. Були проаналізовані основні причини нещасних випадків – це недосконалість технологічного процесу, його відповідність вимогам безпеки; порушення правил дорожнього руху; невиконання вимог інструкцій з охорони праці; особиста необережність.

Також фахівець звернула увагу, що Головним управлінням Держпраці у Дніпропетровській області здійснюється наглядова діяльність в закладах освіти щодо додержання законодавства з охорони праці. У 2018 році заплановано перевірки дотримання  вимог  законодавчих  та  нормативно-правових актів  з  охорони  праці  та  промислової  безпеки понад 100 закладів освіти, тому цей рік 2018 вважається роком перевірки закладів освіти. Відповідно, наголошено на вжитті заходів для приведення стану охорони праці у відповідність до вимог нормативно-правових актів, посилити контроль за станом охорони праці в закладах освіт та вжити заходів щодо усунення порушень.

На завершенні зустрічі торкнулись тематики проведення цьогорічного Дня охорони праці  в Україні девіз якого «Захищене і здорове покоління», адже саме школи і заклади вищої освіти мають проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та навчання з дітьми і молоддю, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.