Круглий стіл за участі фахівців Держпраці, Укртрансбезпеки та Дніпровського метрополітену: обговорені питання безпеки, захисту та подальшої взаємодії

06 квітня 2018

05 квітня поточного року з метою проведення превентивних заходів та попередження виробничого травматизму, відбулася зустріч керівників Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Укртрансбезпеки та відповідальними посадовими особами Дніпровського метрополітену на якій обговорені питання безпеки під час праці, захист трудових прав працівників та підготовка заходів щодо проведення Всесвітнього Дня охорони праці під девізом: «Захищене і здорове покоління».

«Питанням безпеки праці у транспортній галузі та заходам щодо попередження їх порушень приділяється значна увага, адже річ йде як про життя і здоров’я працівників даної сфери, так і про безпеку громадян,  які користуються послугами наземного і підземного транспорту. Крім того, з метою привернення уваги суб’єктів господарювання, до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві – щороку в Україні проводиться День охорони праці, який  цього року пройде під девізом «Захищене і здорове покоління». Адже за даними Міжнародної організації праці, серед молоді віком до 24 років рівень травматизму на роботі на 40% вищий, ніж серед працівників старше даного віку» – на цьому наголосив начальник Управління Держпраці Владислав Снісар.

На зустрічі обговорено аналіз травматизму у автотранспортній галузі за 2017 рік і перший квартал 2018 року, наведено приклади нещасних випадків на виробництві та запропоновано заходи щодо попередження подібних ситуацій, роз’яснено права та обов’язках працівників у відповідності з Закону України  «Про охорону праці».

Крім того, обговорені питання стосовно результатів проведення позапланової перевірки комунального підприємтсва «Дніпровський метрополітен». І як зазначив начальник відділу нагляду на транспорті, у зв’язку та у хімічній промисловості Андрій Артеменко: «підприємством повністю усунено порушення щодо раніше винесеного припису, а це фактично означає, що керівництвом закладу приділяється увага питанням охорони праці та безпеки і це є важливо, адже комунальне підприємство надає послуги перевезення для громадян, а життя людей – це є найбільша цінність».

Крім питань охорони праці, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю у Дніпропетровському регіоні Сергій Бланк звернув увагу присутніх на основні аспекти стосовно дотримання трудового законодавства, а саме: своєчасної та у повному обсязі виплата заробітної плати; додержання мінімальних гарантій в оплаті праці; належне оформлення трудових відносин – особливо відносно такої категорії працюючих як військовослужбовці, неповнолітні та інваліди.

Разом з представниками підприємства обговорені питання щодо розробки, затвердження та доведення до відома колективу заходів з нагоди відзначення Всесвітнього дня охорони праці під девізом – «Захищене і здорове покоління». Також, не оминули увагою питання перспективи розвитку метрополітену у місті Дніпро, адже, на даний момент, здійснюється активна робота по добудові нових станцій, які планують ввести в експлуатацію у 2021 році.