Про права неповнолітніх та особисту безпеку під час трудової діяльності розповіли фахівці Держпраці студентам Царичанського аграрного професійного ліцею

26 квітня 2018

В рамках проведення Тижня охорони праці, який стартував з нагоди відзначення 28 квітня Всесвітнього дня охорони праці, фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області провели зустріч зі студентами, викладачами та інженерами з охорони праці Державного професійно-технічного навчального закладу «Царичанський аграрний професійний ліцей».

Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці «Захищене і здорове покоління» збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня.

«В Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 мільйон наших громадян. Ураховуючи, що в країні тривають процеси реформування економіки, головне завдання – зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення ефективної і сильної держави» – на це звернув увагу начальник відділу нагляду на транспорті, у зв’язку та у хімічній промисловості Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Артеменко.

Крім того, розповів присутнім про безпеку під час праці та відповів на питання, які найбільше цікавили студентів – а це випадки травмування, які траплялися з працівниками саме із-за недотримання правил особистої безпеки. Загалом, учнів цікавило, що треба робити задля недопущення подібних нещасних випадків.

Головне правило, як зазначив головний державний інспектор відділу Олександр Бережний – це  необхідність завжди дбати про особисту безпеку під час трудової діяльності та дотримуватись правил охорони праці, адже, це є запорукою збереження особистого життя і здоров’я.

Окрім питань безпеки, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпродзержинському регіоні Ольга Соловйова розповіла молоді про їх трудові права. Зокрема, звернула увагу на норми законодавства про працю, які необхідно знати при працевлаштуванні, відповідальність за їх порушення, а також переваги офіційного працевлаштування, яке в першу чергу дає право на всі соціальні гарантії з боку держави: право на відпустку, лікарняний, допомогу по безробіттю,  охорону праці.

Під час тематичних  діалогів, студенти мали можливість спробувати себе в ролях роботодавців та працівників, що визвало неабиякий інтерес у студентів, адже, це дало можливість закріпити на практиці отриманні під час зустрічі з фахівцями Головного управління Держпраці знання.