Про детінізацію відносин у сфері зайнятості населення говорили на семінарі з суб’єктами господарюванням Криворіжжя

25 вересня 2018

З метою підвищення правової грамотності суб’єктів господарювання в питаннях законодавства про працю України, фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області долучилися до участі у проведенні семінару «Про організацію контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками, виконання вимог трудового законодавства та розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 «Про заходи спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

Семінар, організований управлінням розвитку підприємництва Криворізького міськвиконкому для суб’єктів господарської діяльності міста. До його проведення були залучені фахівці Криворізьких державних податкових інспекцій, Інспекції з питань праці та зайнятості Департаменту соціальної політики, представники Криворізького міськрайонного центру зайнятості, Національної поліції, цільова аудиторія – майже 250 підприємців.

Головний меседж заходу – налагодження конструктивного діалогу та співпраці між органами влади і роботодавцями.

Зокрема, виконуюча обов’язки заступника начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Світлана Тарабанько, даючи роз’яснення змінам у законодавстві про працю України,  детально зупинилась на підставах, порядку та умовах проведення інспекційних відвідувань, невиїзних інспектувань та проведенні виїзних перевірок.

У формі питань–відповідей роз’яснила про адміністративну відповідальность роботодавців в частині порушення законодавства про працю та процедуру накладання фінансових санкцій. Тут торкнулись обов’язкової легалізації трудових відносин з працівниками, дотримання роботодавцями мінімальних гарантій в оплаті праці та відповідальність за перешкоджання  допуску до перевірки інспектора праці.

Разом з тим, у роботодавців поставали питання щодо ведення документації з оформлення трудових відносин, правомірності укладання цивільно-правових угод, порядку оформлення і оплати випробувального терміну та його різниця з стажуванням, умов та законності звільнення найманих працівників, тощо.

Відповідаючи на питання присутніх Світлана Тарабанько нагадала про можливість зворотного зв’язку та надання особистих роз’яснень, оскільки Держпраці зацікавлена в дорадчій допомозі задля попередження не виконання законодавчих актів України, тим самим уникнення штрафних санкцій.