Аналіз причин та шляхи запобігання виробничого травматизму обговорені на нараді з питань охорони праці на підприємстві ПАТ «Дніпровський металургійний завод»

25 вересня 2018

Минулого тижня фахівці відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області провели нараду з керівництвом та відповідальними особами служби охорони праці приватного акціонерного товариства «Дніпровський металургійний завод».

З метою обговорення заходів щодо попередження виробничого травматизму та аналізу причин нещасних випадків які сталися на підприємстві, участь у нараді прийняли більш ніж 120 осіб. Окрім фахівців Держпраці та  керівництва підприємства, були задіяні страховий експерт з охорони праці Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, директора по напрямкам, начальники структурних підрозділів підприємства, старші майстри, майстри, головні спеціалісти, представники цехових комітетів, представники підрядних організацій.

В ході засідання були заслухані звіти директора по охороні праці промислової безпеки та екології ПАТ «Дніпровський металургійний завод» Андрія Заспенко про статистику по виробничому травматизму на підприємстві; інформацію щодо нещасних випадків, які сталися на підприємстві; ситуацію по досягненню цільового показника по проведенню таких заходів на підприємстві як «поведінкові бесіди безпеки» у структурних підрозділах, що сприяє удосконаленню знань з питань охорони праці.

Начальник відділу нагляду у металургії і машинобудуванні Ольга Бондаренко довела до відома присутніх інформацію про стан виробничого травматизму за січень-серпень 2018 року на піднаглядових підприємствах металургії і машинобудування, в тому числі по Дніпропетровській області та безпосередньо на самому підприємстві.

Нагадала присутнім, що на колегіях Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області систематично заслуховуються керівники піднаглядних підприємств, стосовно нещасних випадків, що призвели до тяжких наслідків. У 50% таких випадків, за підсумками колегії, проводяться спеціальні розслідування, під час яких здійснюються позапланові інспекційні відвідування, що стосуються нещасного випадку,  з видачею припису.

Акцентовано увагу на необхідності аналізу та розгляду на нарадах, засіданнях, ситуацій щодо стану охорони праці та промислової безпеки, адже, це сприятиме запобіганню виробничого травматизму та створенню безпечних і не шкідливих умов праці на кожному робочому місці.

Крім того, фахівець нагадала, що на спільній нараді, яка була проведена з метою обговорення заходів, спрямованих на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці на підприємстві у лютому поточного року з керівництвом ПАТ «Дніпровський металургійний завод», було чітко визначено: «2018 рік  – рік безпечної праці».

«А тому, підвищення рівня обізнаності працівників в питаннях безпеки праці та промислової санітарії, своєчасне виявлення і усунення потенційних небезпек і ризиків так і повинно залишатися головною із стратегій підприємства». – додала Ольга Бондаренко.

Крім того, були запропоновані заходи щодо удосконалення організації профілактичної роботи – основними з яких є  підвищення рівня обізнаності працівників підприємства в питаннях охорони праці, своєчасне виявлення та усунення потенційних небезпек і ризиків, посилення контролю посадовими особами підприємств за дотриманням підлеглими працівниками вимог безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою та контролю за станом охорони праці на кожному робочому місці, адже це дозволить зберегти життя і здоров`я працівників та мінімізувати виникнення виробничих ризиків.