Планова перевірка ПрАТ «Запорізький ЗРК» проходила за участі фахівців Криворізького гірничопромислового управління

27 вересня 2018

Посадові особи Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області приймали участь у проведенні всебічної планової перевірки стану охорони праці та промислової безпеки на ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» (підприємства територіально піднаглядного Головному управлінню Держпраці у Запорізькій області).

Метою залучення фахівців Криворізького гірничопромислового управління до всебічної перевірки є підвищення ефективності державного нагляду на підприємствах гірничодобувної галузі у відповідності з наказом Державної служби України з питань праці від листопада 2017 року.

Так, команда спеціалістів гірничопромислового управління на чолі з начальником відділу нагляду у гірничорудній промисловості Андрієм Рябікою перевіряли відповідність ведення на залізорудному комбінаті гірничих робіт з видобування корисних копалин вимогам нормативно-правових актів з охорони праці. Зокрема, наявність та відповідність  необхідної проектно-технічної документації веденню виробничого процесу, дотримання вимог безпеки під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ведення вибухових робіт та використання вибухових речовин промислового призначення, проходження посадовими особами і робітниками  підприємства навчання з питань охорони праці тощо.

В рамках перевірки фахівцями Криворізького гірничопромислового управління була проведена нарада з провідними фахівцями підприємства, де обговорені виявлені порушення. Обговорили шляхи вдосконалення безпеки ведення гірничих робіт, а також визначили основні напрямки забезпечення безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки з видобутку корисних копалин підземним способом.  Зосередили увагу на впровадженні ризик-орієнтованого підходу в організації роботи шахт.

Разом з тим, в ході перевірки державними інспекторами проводилась інформаційно-розʹяснювальна робота щодо переваг зміни підходів у забезпеченні безпечних і здорових умов праці на робочих місцях та дотриманні відповідальними особами суб’єкта господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час розробки та ведення документації з охорони праці.