Посилення діяльності Запорізької обласної ради професійних спілок України за участі Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці в умовах воєнного стану

05 травня 2023

Перший заступник начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Оксана ДУДКА 04 травня 2023 року разом з головою Федерації профспілок України Григорієм ОСОВИМ взяла участь у пленарному засіданні Запорізької обласної ради професійних спілок.

Центральне питання заходу – зміцнення потенціалу і посилення діяльності Запорізької обласної ради професійних спілок та її членських організацій в умовах воєнного стану.

Обговорили питання поточної заборгованості заробітної плати в регіоні, стан дотримання трудових прав на підприємствах у різних галузях економіки.

Оксана ДУДКА наголосила, що Міжрегіональне управління системно працює над удосконаленням своєї діяльності для досягнення поставлених цілей та запроваджує нові інструменти у превентивній роботі.

Одним з таких є тематичні тренінги з імітацією реальних дій на робочих місцях. Тренінги дозволяють в реальних умовах відпрацьовувати безпечні методи виконання робіт та удосконалювати практичні навички та уміння працівників.

Галузеві профспілки та первинні профспілкові організації Запорізької області активно долучились до таких новітніх заходів. Саме за їх ініціативи наразі готується безпосереднє проведення 2-х тематичних тренінгів, що заплановані на першу половину травня і відбудуться у галузі охорони здоров’я та у галузі освіти.

Запорізька обласна рада професійних спілок, як давній і надійний соціальний партнер Держпраці (на територіальному рівні) бере активну участь в проведенні такої профілактичної роботи. Безпосередньо в Запорізькій обласній раді професійних спілок (за спільної ініціативи), за участі представників обласних галузевих профспілок та первинних профспілкових організацій підприємств, установ та організацій Запорізької області цьогоріч відбулось 6 семінарів, 1 нарада та 1 круглий стіл, під час яких розглядались питання попередження виробничого травматизму та вжиття заходів із запобігання випадкам його приховування.

Наприкінці засідання Запорізька облпрофрада ухвалила постанову, яка серед іншого передбачає продовження контролю за дотриманням трудових прав членів профспілок, консультаційної та роз’яснювальної роботи з питань законодавства про працю, а також планування й проведення спільних заходів із місцевими органами державної влади.

Спільна робота Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та Запорізької обласної ради профспілок, продовжується.