Нові перспективи задля безпеки ведення вибухових робіт в підземних умовах

01 лютого 2017

Перспективам використання емульсійних вибухових речовин на підприємствах, які ведуть гірничі роботи в підземних умовах була присвячена научно-технічна конференція, яка днями відбулась на базі Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Сьогодні, впровадження емульсійних вибухових речовин на підземних роботах є основним напрямком модернізації вибухової справи в цілому. Їх застосування забезпечує високий рівень безпеки і механізації на всіх стадіях виробничого процесу від доставки до заряджання, відсутність токсичних продуктів вибуху, зниження рівня загазованості гірничих виробок після вибуху, поліпшення умов праці та санітарних норм.

Слід зауважити, що у 1999 році спільними зусиллями гірничих підприємств, науковців та експертних організацій була розроблена та впроваджена в дію «Цільова регіональна програма переходу гірничо-збагачувальних комбінатів на безтротилові екологічно чисті вибухові речовини (ВР)». Впродовж до 2011 року вона успішно була завершена і на теперішній час використання безтротилових ВР на рудних і нерудних кар’єрах регіону досягає 99%.

Однак, на підземних гірничорудних підприємствах на той час, як і раніше, основними ВР залишались тротиломісткі. Тож, починаючи з 2012 року почала реалізовуватись нова Цільова регіональна програма переходу гірничодобувних підприємств, підконтрольних управлінню на безтротилові екологічно чисті вибухові речовини.

Зважаючи на той факт, що найбільш небезпечними та ефективними безтротиловими ВР в умовах рудних шахт є наливні та патроновані емульсійні ВР, дана конференція передбачала розглянути перспективи використання таких ВР в умовах шахт підконтрольних Криворізькому гірничопромисловому управлінню Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

В обговоренні даного питання приймали участь провідні фахівці вибухової справи гірничопромислового управління та Криворізького експертно-технічного центру, головні фахівці з підземних гірничих робіт шахт регіону. На конференцію були запрошені науковці та компанії-виробники, постачальники емульсійних вибухових речовин.

У формі конструктивної бесіди учасники заходу підіймали питання наявності спеціалізованої змішувально-зарядної техніки, дозволяючої механізовано виготовляти ВР в підземних умовах. Обговорювали технології формування та утримання зарядів наливних емульсованих ВР у круто висхідних свердловинах. Виходячи з цього, постає потреба у необхідності доопрацювання рецептурного складу ВР в частині підвищення чутливості, стабільності, в’язкості.

Говорили про розробку та впровадження змішувально-зарядних машин для заряджання свердловин розташованих в підземних умовах по колу.

Експертів цікавила відповідність вищезгаданого обладнання вимогам нормативо-технічної документації та, загалом, виконання всього циклу робіт у відповідності до правил ведення вибухових робіт.

Резюмуючи, заступник начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Костянтин Корольов, саме під його головуванням проходив даний захід, наголосив на спільній співпраці по досягненню вищого рівня безпечності і механізації ведення вибухових робіт в підземних умовах.