На Дніпропетровщині триває роз’яснювальна робота щодо змін в законодавстві про працю України

30 січня 2017

Впродовж двох тижнів фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні проводили роз’яснювальну роботу щодо змін в законодавстві про працю України, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та проведення перевірок органами Держпраці у Дніпропетровській області у 2017 році.

Зокрема, семінари за даною тематикою проводились для фізичних-осіб підприємців,  суб’єктів господарювання середнього і малого підприємництва Криворіжжя, сільських/селищних голів Криворізького регіону, окремо дане питання було розглянуто на засіданні виконкому Криворізької міської координаційної Ради.

Вікторія Романів, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, доводила до відома інформацію про встановлений Державою рівень мінімальної зарплати і зобов’язання про контроль бізнесу у цьому питанні. Зокрема, детально зупинялась на змінах, що стосуються адміністративної відповідальності роботодавців в частині порушення законодавстві про працю: не допуск на підприємство інспектора праці; виявлення неоформленого співробітника або якщо співробітник оформлений на половину ставки, а фактично працює повний робочий день; не оплата роботи у нічний час та на вихідних; затримка зарплати тощо.

Окремо, всіх учасників заходів попереджено про утворення Міжвідомчих робочих груп, які контролюватимуть забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Говорили і про додаткові повноваження, які отримали органи місцевого самоврядування. Відтак, місцева влада зможе перевіряти дотримання закону про працю не тільки на комунальних, а й приватних підприємствах.

Обговорюючи умови та обставини, за яких мають перевірятися підприємства органами Держпраці, Вікторія Савівна зосередила увагу роботодавців на випадках відвідування приватних підприємців шахраями під виглядом державних інспекторів. Саме тому, детально роз’яснювала процес перевірки  та дій підприємців у разі виникнення підозри.

Разом з тим, закликала до співпраці у разі необхідності дорадчої допомоги. Нагадала про можливість зворотнього зв’язку як у письмовому, телефонному, електронному вигляді, так і на сторінці соціальної мережі Facebook.