На засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради обговорено питання виробничого травматизму на підприємствах області у 2018 році та заходи щодо його профілактики

15 березня 2019

За участю фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області 14 березня 2019 року відбулось засідання Дніпропетровської обласної державної адміністрації і обласної ради, Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини та Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок. На засіданні обговорювалось питання виробничого травматизму на підприємствах області у 2018 році та заходи щодо його профілактики.

На засідання були запрошені керівники підприємств, де протягом 2018 року відбулось значне зростання виробничого травматизму, а саме: ВСП «Шахтоуправління імені Героїв Космосу» «ДТЕК Павлоградвугілля»; ВСП «Шахтоуправління Павлоградське» «ДТЕК Павлоградвугілля»; Філія «Павлоградське управління по монтажу, демонтажу та ремонту гірничошахтного обладнання»; Публічне акціонерне товариство “Криворізький залізорудний комбінат»; Публічне акціонерне товариство «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод»; Приватне акціонерне товариство «СУХА БАЛКА»; Товариство з обмеженою відповідальністю «Початок»; Товариство з обмеженою відповідальністю «Шляхбуд КР».

Про стан виробничого травматизму на підприємствах області доповів заступник начальника Криворізького гірничопромислового управління Головного управління у Дніпропетровській області Костянтин Корольов. За підсумками минулого року на підприємствах, підконтрольних Головному управлінню Держпраці, рівень загального виробничого травматизму знизився на 15%: травмовано 602 працівники, що на 102 особи менше, ніж у 2017 році, в якому кількість травмованих становила 704 особи.

Одночасно на фоні зниження рівня загального травматизму, спостерігалось зростання кількості випадків травмування працівників зі смертельними наслідками. Так, протягом 2018 року смертельно було травмовано 47 працівників проти 39 у попередньому році – збільшення кількості таких випадків складає 20%.

Найбільша кількість випадків смертельного травмування зафіксована в наступних галузях:
•    гірничорудна та нерудна промисловість – загинуло 11 працівників;
•    металургійна промисловість – 8 працівників;
•    будівництво – 6 працівників;
•    машинобудування – 5 працівників.

Випадки смертельного травмування сталися з наступних причин:
•    технічні причини – 13%, (незадовільний технічний стан засобів виробництва, виробничих об’єктів, споруд, території, недосконалість технологічних процесів);
•    психофізіологічні причини – 4%;
•    організаційні причини – 83% (порушення трудової і виробничої дисципліни, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, посадових обов’язків).

Також у минулому році значно зросла професійна захворюваність. Кількість працівників, в яких вперше виявлено профзахворювання становить 811 осіб (у 2017-му було виявлено 674 випадки). Зростання профзахворювання допущено лише в одній галузі – гірничодобувній промисловості (+24,2%).

«Така ситуація склалася, насамперед внаслідок нехтування окремими роботодавцями принципом пріоритетності життя і здоров’я працівників перед результатами виробничої діяльності, продовження експлуатації застарілих об’єктів, споруд та зношеного обладнання, неспроможності досягнути належної виробничої та трудової дисципліни», – зазначив Костянтин Корольов.

У зв’язку зі зростанням рівня травматизму, на всіх підприємствах, де стались нещасні випадки зі смертельним наслідком, були проведені позапланові заходи перевірки стану охорони праці та промислової безпеки. Окрім цього, впровадження заходів превентивного характеру  є одним із важливих напрямків роботи Держпраці. З метою недопущення у подальшому збільшення кількості нещасних випадків на виробництві на підконтрольних підприємствах був проведений аналіз нещасних випадків, розроблені відповідні додаткові заходи щодо унеможливлення їх повторення.

Враховуючи вищевикладене, з метою стабілізації ситуації щодо виробничого травматизму на підприємствах, в установах і організаціях області обласна тристороння соціально-економічна рада та колегія Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області ухвалила рішення:
•    взяти до відома інформацію сторін щодо стану виробничого травматизму та професійних захворювань в області, що склалася у 2018 році;
•    рекомендувати керівникам зазначених підприємств, разом з профспілковими комітетами провести ретельний аналіз причин виробничого травматизму та вжити необхідних профілактичних заходів у 2019 році;
•    всім роботодавцям області в роботі вважати пріоритетним створення на робочих місцях належних здорових і безпечних умов праці, для чого виділяти необхідні кошти на модернізацію технологічних процесів, мінімізацію впливу на організм працівників дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів, приведення виробничих умов до вимог нормативних актів з охорони праці, співпрацювати в цих питаннях з представниками профспілок.