Чи обов’язкове нанесення на машину та змінне обладнання знака відповідності Технічному регламенту безпеки машин та ідентифікаційного номера призначеного органу з оцінки відповідності?

23 лютого 2023

Відділом ринкового нагляду Південно-Східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці, у рамках широкої інформаційної кампанії з питань здійснення заходів державного ринкового нагляду в умовах обмеження перевірок характеристик продукції, було розглянуто звернення уповноваженої особи виробника на території м. Кривого Рогу.

Працівниками Відділу розглядалося питання стосовно нанесення на техніку та змінне обладнання знаку відповідності технічному регламенту та ідентифікаційного номера призначеного органу з оцінки відповідності.
Вказана у зверненні нехарчова продукція (будівельна, гірнича, складська техніка) підпадає під дію Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 року № 62 «Про затвердження технічного регламенту безпеки машин» (далі – Технічний регламент).

Відповідно до пункту 23 Технічного регламенту та пункт 53 Додатку 1 до Технічного регламенту, знак відповідності технічному регламенту необхідно наносити на заводській інформаційній табличці, яка встановлюється заводом-виробником на машину, або змінне обладнання до машини. Проте варто зауважити, що такий знак повинен наноситись на машину, або на інформаційну табличку з технічними даними виключно в той самий спосіб, що й основна технічна інформація. Знак відповідності повинен бути чітким, видимим, розбірливим та незмивним, знаходитися безпосередньо біля найменування виробника.

Окремо звертаємо Вашу увагу, що згідно з пунктом 49 Додатку 1 до технічного регламенту вся технічна інформація (найменування та місцеперебування виробника, його уповноваженого представника, найменування машини, її серія або тип, серійний номер та рік вироблення тощо), згідно з вимогами вищезгаданого Технічного регламенту, повинна бути нанесена на машину або на інформаційну табличку українською мовою.
Процедура та вимоги до оцінки відповідності продукції технічним регламентам визначена Постановою КМУ від 13 січня 2016 року № 95 «Про затвердження модулів оцінки відповідності, які використовуються для розроблення процедур оцінки відповідності, та правил використання модулів оцінки відповідності».

У разі проходження заводом-виробником, або його уповноваженим представником процедури відповідності машини Технічному регламенту зі здійсненням внутрішнього контролю виробництва (модуль А, пункт 1-6 вищевказаної Постанови) ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності не наноситься.

Інспектори ринкового нагляду надали всі необхідні рекомендації у межах своїх повноважень, а також провели роз’яснення про роботу інформаційного порталу Держпраці https://pratsia.in.ua