Безпека при зберіганні вибухонебезпечної аміачної селітри.

13 травня 2022

Фахівцями відділу нагляду у хімічній промисловості у м. Дніпро управління гірничого нагляду, нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області разом із представниками підприємства хімічної промисловості з метою попередження аварій і аварійних ситуацій та випадків травматизму на об’єктах підвищеної небезпеки (зберігання аміачної селітри) проведена онлайн конференція, на якій обговорювалося питання  аміачної селітри.

Аміачна селітра (нітрат амонію) є одним з найважливіших добрив у сільському господарстві. Українські аграрії щороку використовують понад півтора мільйона тонн аміачної селітри.Окрім цього, аміачну селітру використовують і для виготовлення вибухівки. Вона є надзвичайно пожежонебезпечною і у разі нагрівання до 210 градусів може загорітися. А якщо її нагрівати у замкненому просторі, аміачна селітра може вибухнути.

На підприємстві аміачна селітра зберігається на відкритих майданчиках і практично не здатна вибухати, а може тільки горіти. Але під час тривалого відкритого зберігання вибухнути може і вона. Тому особливу увагу звернуто на ведення журналу контролю щодо гарантійного строку зберігання аміачної селітри, а також на якість водонепроникного матеріалу для накривання, щоб уникнути накопичення вологи, що може призвести до злежування нітрату амонію та підвищеної сприйнятливості до вибуху при пожежі.

За результатами онлайн конференції фахівцями відділу було рекомендовано представникам підприємства провести працівникам позачергову перевірку знань Плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій.