Заходи недопущення виробничого травматизму та нововведення у трудовому законодавстві обговорили на нараді з керівниками структурних підрозділів Придніпровської ТЕС

20 лютого 2017

За участі фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проведено нараду з керівництвом, керівниками структурних підрозділів та працівниками Придніпровської теплової електростанції з питань попередження виробничого травматизму та нововведень у трудовому законодавстві.

З доповідями виступили: начальник відділу нагляду у будівництві, енергетиці, за об`єктами котлонагляду та підйомними спорудами Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області – Андрій Воловицький, заступник голови Дніпропетровської обласної організації профспілок працівників енергетичної та електротехнічної промисловості – Микола Риженков, голова профкому ДТЕК Придніпровська ТЕС – Олександр Анохін, керівник департаменту з охорони праці та промислової безпеки – Микола Середа, начальник відділу  охорони праці – Володимир Дудніченко, завідуюча здоровпунктом ДТЕК Придніпровська ТЕС – Юлія Коновалова.

Андрій Воловицький навів приклади нещасних випадків зі смертельним наслідком до яких привело порушення правил безпеки під час виконання робіт. Зазначив, що у разі виконання робіт на умовах цивільно-правового договору, при настанні нещасного випадку, ані постраждалий, ані члени його сім’ї не отримають  виплат від фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. Було зазначено, що найчастіше на виробництві травмуються або молоді та не досвідчені працівники, або люди з великим досвідом та стажем роботи.

Микола Риженков довів до відома присутніх інформацію про нововведення і зміни у трудовому законодавстві, зазначив, що з 1 січня 2017 року значно збільшена фінансова відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю, використання праці без належного оформлення, а також у разі не допуску до перевірки з питань додержання законодавства про працю.

Далі під час виступів учасники наради зосередили увагу на недопущенні випадків виробничого травматизму, на необхідності неухильно дотримуватись правил безпеки а процесі виробничої діяльності.

Микола Середа наголосив, що сама мета департаменту охорони праці – домогтися безпечної праці, з минулого року на підприємстві працюють програми по формуванню культури безпеки праці. На станції впроваджений пілотний проект по збільшенню рівня безпеки робітників. Наприклад, для нових працівників планується вводити каски розпізнавального кольору.

Окрему увагу присутніх було звернуто на тому, що кожен працівник особисто відповідає за свою безпеку. У питаннях безпеки немає місця для недбалості та безвідповідальності. На перший погляд, не значне порушення правил безпеки, може призвести до непоправних наслідків.

Крім того, представники здоровпункту зауважили на тому, що для якісного та безпечного виконання робіт дуже важливе фізичне та психічне здоров’я працівників. Зазначено, що у стані стресу, порушення здоров’я, людина більше схильна до травмування на роботі. Тому було наголошено на необхідності слідкувати за своїм здоров’ям,  дотримуватись режиму праці та відпочинку. Д того ж, кожен працівник може отримати, у разі необхідності, допомогу психолога.

Володимир Дудніченко закликав керівників і працівників бути пильним, повідомляти про виявлені порушення та небезпечні ситуації. Для поліпшення комунікації працівників станції з департаменті охорони праці запроваджено День відкритих дверей. Щосереди з 13 до 15 години кожен працівник має змогу особисто поспілкуватися з керівником департаменту або начальником відділу охорони праці й довести свої питання та пропозиції.

На завершені наради, Андрій Воловицький ще раз наголосив на небезпеці, яку несе у собі стрес. Навіть минулорічний Всесвітній День охорони праці пройшов під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик», тому потрібно звернути увагу на необхідність проведення конкретних профілактичних заходів, спрямованих на запобігання стресів та їх потенційним наслідкам на робочому місці.

Учасники наради побажали усім присутнім безпечної та безаварійної праці.