На підприємствах металургійної та машинобудівної галузі проведено ряд нарад з питань попередження виробничого травматизму

21 лютого 2017

У зв’язку зі зростанням виробничого травматизму на підприємствах Дніпропетровської області, зокрема на підприємствах металургійної і машинобудівної галузі та з метою недопущення зростання виробничого травматизму, фахівці відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області прийняли участь у ряді нарад з питань охорони праці на ПАТ «Дніпрометиз», ПАТ «Дніпровагонмаш» та ПрАТ «Евраз ДМЗ».

Начальник відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Ольга Бондаренко провела аналітичний огляд випадків виробничого травматизму, розглянула основні причини травмування та звернула увагу на важливості дотримання вимог промислової безпеки та охорони праці на підприємствах металургійної і машинобудівної галузі.

Тож, з метою попередження випадків виробничого травматизму при виконанні робіт на виробництві, підприємствам наголошено на необхідності:
•    забезпечити належне функціонування системи управління охороною праці в частині забезпечення належного контролю (аудиту) посадовими особами підприємства за технічним станом машин, механізмів, устаткування, за організацією виконання робіт на робочих місцях, дотриманням працюючими вимог безпеки;
•    посилити контроль за дотриманням вимог інструкцій з охорони праці машиністами кранів та стропальниками при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт.
•    провести службами охорони праці спільно з фахівцями структурних підрозділів цільові перевірки відповідності вимогам нормативно-правових актів з охорони праці  виконання робіт по переміщенню вантажів кранами та складування деталей, заготівок, виготовленої продукції та ін., наявності на робочих місцях схем строповки вантажів. Дотримання працівниками вимог технологічних інструкцій та регламентів.

Під час нарад були заслухані звіти керівників відділів з охорони праці ПАТ «Дніпрометиз», ПАТ «Дніпровагонмаш» та ПрАТ «Евраз ДМЗ» про виконання комплексних та організаційно-технічних заходів з охорони праці за 2016 рік та формування комплексних заходів на 2017 рік. Усі доповідачі зазначили, що на підприємствах удосконалюються системи управління охороною праці.

Крім того, Ольга Бондаренко поінформувала присутніх про зміни в законодавстві, згідно з вимогами закону України «Про тимчасові особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Було зазначено, що законом України від 03.11.2016р. №1728 з 01.01.2017 р. до 31.12.2017 р. запроваджено мораторій на проведення органами держнагляду (контролю) планових заходів зі здійснення держнагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Проте згідно статті 6 дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) Державною службою України з питань праці та її територіальними органами.

Отже фахівці Держпраці продовжують наглядову діяльність у сфері дотримання законодавства з охорони праці, проводять планові та позапланові перевірки, здійснюють функції щодо проведення превентивних заходів з метою попередження виробничого травматизму.