За допущення працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин підприємцю доведеться сплатити штраф 960 000 тис грн

07 серпня 2018

Суд підтвердив правомірність дій фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області щодо накладення штрафу відносно суб’єкта господарювання, діяльність якого пов’язана з наданням послуг у сфері розваг, за порушення вимог трудового законодавства в частині укладання трудових договорів та використання найманої праці працівників без оформлення трудових відносин.

В ході інспекційного відвідування виявлено, що 10 осіб, які працювали в розважальному закладі міта Павлоград були допущені до роботи без укладення трудового договору оформленого наказом чи розпорядженням та без повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Державної фіскальної служби та її територіальним органам про прийняття працівників на роботу.

За фактичний допуск працівників до роботи без оформлення трудових договорів до роботодавця застосовано фінансові санкції, передбачені частиною другою статті 265 Кодексу законів про працю України – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, в даному випадку 960 000 тис гривень.

За результатами інспекційного відвідування був складений Акт перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування та виданий припис щодо усунення даних порушень.

Проте, роботодавець, не погоджуючись з винесеною постановою про накладення штрафу, звернувся до суду щодо визнання неправомірними дій фахівців Головного Управління та скасування вищезазначеної постанови.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду у задоволенні позову підприємцю відмовлено. Постанову про накладення штрафу на суму  960 000 гривень визнано правомірною.

Фахівці Головного управління нагадують, що роботодавець має дотримуватись вимог трудового законодавства та укладати з працівником трудовий договір, повідомляти про прийняття особи на роботу Державну фіскальну службу, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату в повному обсязі.