Вимушена переселенка перебуває у відпустці без збереження заробітної плати за основним місцем роботи з початку воєнного стану, при цьому, працює за сумісництвом в іншому місці. Чи потрібно індексувати її заробітну плату на роботі за сумісництвом?

15 вересня 2022

Так.

п.7 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 №1078 встановлено, що особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу. На підставі цієї довідки провадиться індексація доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

Без такої довідки роботодавець не зможе визначити, в яких межах була проіндексована зарплата працівника за основним місцем роботи. Отже, і про індексувати зарплату за сумісництвом він не зможе.

Враховуючи вищевикладене, при наданні сумісником довідки з основного місця роботи, згідно до якою відсутній дохід за основним місцем роботи,  заробітна плата сумісника повинна  бути  проіндексована, в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Додаткова інформація за посиланням

http://pratsia.in.ua

Прес-служба Головного управління