Вперше в Україні відбулося спільне засідання Ради Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок та Колегії ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

27 липня 2021

Сьогодні, 27 липня, вперше в Україні відбулося засідання Міжгалузевої ради обласного об’єднання профспілок, в якому взяли участь члени Колегії ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

На засіданні йшла мова про стан безпеки праці на підприємствах, в установах і організаціях області та завдання щодо його покращення.

Начальник управління гірничого нагляду, нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Антон Чегринець доповів, що за підсумками 6 місяців поточного року в Дніпропетровській області спостерігається зниження показників загального травматизму на 20%, а саме: травмований 271 працівник проти 342 в 2020 році, що менше на 71 випадок.

В ході доповіді Антон Чегринець зазначив, що як показала практика одним з дієвих і ефективних заходів профілактики нещасних випадків є процес їх розслідування, мета якого полягає у визначенні конкретних причин, які призвели до нещасного випадку (профзахворювання) з метою попередження подібного.

Також Головним управлінням для зниження рівня виробничого травматизму проводиться й інша превентивна робота, а саме:

– інспекторським складом Головного управління, при проведенні планових та позапланових перевірок, з метою запобігання нещасним випадкам на виробництві проведено понад 1200 превентивних заходів, таких як наради, семінари, круглі столи, технічні консультації;

– проведено 151 нарада (в тому числі он-лайн) Головного управління спільно з керівниками підприємств і керівників служб охорони праці.

У випадках несвоєчасного повідомлення про нещасний випадок роботодавці притягувалися до адміністративної відповідальності.

Також, на засіданнях колегій Головного управління були заслухані суб’єкти господарювання, які допустили порушення вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, що несуть небезпеку здоров’ю та життю працівників, що були виявлені в ході проведених планових перевірок державного нагляду (контролю). За результатами засідань було прийнято рішення направити роботодавцям подання про невідповідність займаній посаді 11 посадових осіб.

Посадовими особами Головного управління направляються інформаційні листи в піднаглядні підприємства про стан виробничого травматизму.

Зупинився також і на інспекційній кампанії з виявлення неоформлених працівників, яка розпочалася 01 липня поточного року та зауважив на неприпустимості допуску до роботи працівників без укладання трудового договору.

Наприкінці зустрічі, начальник Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Ольга Бондаренко та голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль підписали Угоду про співпрацю, ціллю якої є визнання сторонами повноважень і зобов’язання дотримуватись принципів соціального партнерства.