Відбувся семінар: охорона праці та промислова безпека у комунальних закладах Криворіжжя

31 січня 2018

При Криворізькому гірничопромисловому управлінні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області відбувся семінар-нарада щодо дотримання в лікувальних закладах вимог безпеки під час експлуатації посудин, що працюють під тиском (концентраторів, балонів, автоклавів) та ліфтів.

Даний захід організовано і проведено фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на підставі аналізу здійснених протягом 2017 року планових заходів контролю дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки у комунальних закладах – міських лікарнях Кривого Рогу. До участі у семінарі були запрошені керівники та відповідальні представники від лікувальних установ всього Криворізького регіону та міста Жовті Води.

Начальником відділу нагляду у металургії, машинобудуванні, котлонагляді та за підйомними спорудами Володимиром Губаренко були роз`яснені норми законодавства з охорони праці, які передбачені нормативно-правовими актами для обов’язкового дотримання суб’єктами господарювання при експлуатації ліфтів та посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа. Зокрема, наявності Дозволів на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки до яких саме і належать дане устаткування. Зупинились на своєчасному проведенні експертних обстежень і технічних оглядах даних об’єктів, де акцент було поставлено на організаціях, які уповноважені проводити подібні види робіт.

Нагадали і про легітимність підприємств, які допускаються до виконання робіт з ремонту устаткування підвищеної небезпеки в процесі роботи лікарняних закладів з підрядними організаціями, в тому числі організації, які постачають до лікарень наповнені киснем балони та стан балонів зокрема.

Особливу увагу звернули на проблемні питання, виявлені в ході раніше проведених планових заходів контролю, а саме відсутність у лікарняних закладах навчених та спеціально призначених відповідальних осіб з нагляду за технічним станом та експлуатацією як ліфтів так і посудин, що працюють під тиском.

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення та відповіли на питання, які підіймались учасниками семінару та в черговий раз нагадали керівникам та відповідальним представникам від лікувальних установ про обов’язкове дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.