Відбулись робочі наради на підприємствах металургійної галузі ПрАТ «ЄВРАЗ ДМЗ» та ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» під гаслом: «2018 рік – рік безпечної праці»

05 лютого 2018

З метою проведення превентивних заходів, спрямованих на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці, а також зниження виробничого травматизму і його попередження на підприємствах металургійної галузі ПрАТ «ЄВРАЗ ДМЗ» та ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» відбулись робочі підсумкові наради за 2017 рік, в яких прийняли участь: начальник відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці в Дніпропетровській області Ольга Бондаренко, перші керівники підприємств, керівники служб та структурних підрозділів.

«2018 рік  – рік безпечної праці, а тому підвищення рівня обізнаності працівників підприємства в питаннях безпеки праці та промислової санітарії, своєчасне виявлення і усунення потенційних небезпек і ризиків, а також посилення контролю є головною із стратегій підприємства» – на цьому акцентував увагу Голова правління ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» Євген Копаєв.

В ході засідань були заслухані звіти директора по охороні праці промислової безпеки та екології ПрАТ «ЄВРАЗ ДМЗ» Андрія Заспенко та начальника відділу охорони праці Управління промислової безпеки, охорони праці і навколишнього середовища ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» Дмитра Єфімова, про статистику по виробничому травматизму за 2016 рік та за 12 місяців 2017 року.

Начальник відділу нагляду у металургії і машинобудуванні Ольга Бондаренко довела до відома присутніх інформацію про стан виробничого травматизму за 12 місяців 2017 року, акцентувавши увагу, що незважаючи на проведену роботу з початку року на піднаглядних підприємствах відділу нагляду в металургії і машинобудуванні сталося 127 випадків загального виробничого травматизму, проти 113 випадків за минулий рік (+14), з тяжкими наслідками 28 проти 36 випадків за минулий рік (-8), в тому числі зі смертельними наслідками 5 випадків (+4). Були наведені приклади найбільш резонансних подій, що сталися на підприємствах галузі у 2017 році, розглянуто їх причини та наслідки.

Також Ольга Бондаренко нагадала присутнім, що на колегіях Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області систематично заслуховуються керівники піднаглядних підприємств, стосовно нещасних випадків, що призвели до тяжких наслідків. У 50% таких випадків, за підсумками колегії, проводяться спеціальні розслідування, під час яких здійснюються позапланові інспекційні відвідування, що стосуються нещасного випадку,  з видачею припису. Несвоєчасне подання або неподання інформації про нещасний випадок на виробництві тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємства незалежно від його форми власності.

Аналізуючи обставини нещасних випадків у сукупності з видами подій (травмуючими факторами), видами робіт, професіями постраждалих та іншими показниками можна зробити такі основні висновки щодо причин травматизму:
•    травмування постраждалих рухомими частинами устаткування та деталей, що рухаються, обертаються – 43 випадки;
•    порушення трудової і виробничої дисципліни (невиконання посадових обов’язків, невиконання вимог інструкцій з охорони праці) 87 випадків.

Це свідчить про відкритий доступ у небезпечну зону та відсутність у конструкції устаткування, що експлуатується, необхідних огорож, блокувань, механізмів, які забезпечують безпеку працюючих. Керівниками підприємств і структурних підрозділів, головними спеціалістами не ведеться контроль за дотриманням працівниками вимог правил безпеки, технологічних інструкцій та інструкцій з охорони праці, а служби охорони праці більшості підприємств працюють вкрай неефективно.

Службам охорони праці запропоновано заходи задля попередження виробничого травматизму, основними з яких є  підвищення рівня обізнаності працівників підприємства в питаннях охорони праці, своєчасне виявлення та усунення потенційних небезпек і ризиків, посилення контролю посадовими особами підприємств за дотриманням підлеглими працівниками вимог безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою та контролю за станом охорони праці на кожному робочому місці, адже це дозволить зберегти життя і здоров`я працівників та мінімізувати виникнення виробничих ризиків.