Відбулася міська нарада з питань безпеки життєдіяльності для директорів загальноосвітніх навчальних закладів міста Дніпро

01 березня 2017

Для директорів загальноосвітніх навчальних закладів міста Дніпро 28 лютого 2017 року в актовому залі Будинку Вчителя Дніпровської міської ради відбулася міська нарада з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності. На нараді були присутні 160 керівників.

Участь в нараді прийняли: заступник начальника відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері ГУ Держпраці у Дніпропетровській області – Анна Решетнікова, начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради –  Олександр Марусов та посадові особи департаменту.

Анна Решетнікова довела до відома присутніх інформацію про стан виробничого травматизму на підприємствах області. Зазначила, що останнім часом значно виріс виробничий травматизм у закладах соціально-культурної сфери, за минулий рік у галузі травмовано 129 працівники, серед них смертельно травмовано – 9 осіб. Найбільшої кількості травмованих налічує галузь освіти (травмовано 32 особи). У 2016 році у закладах соціально-культурної сфери сталося 28 нещасних випадків з тяжкими наслідками, а вже за 2 місяця 2017 року –  9 тяжких випадків, 2 з яких у сфері освіти. До того ж кількість випадків смерті з природних причин в галузі освіти збільшилась майже вдвічі (з 55 випадків у 2015 році до 82 у 2016).

Тож окрему увагу присутніх керівників було звернуто на необхідності проведення якісного медогляду працівників, вживати усіх заходів по недопущенню виробничого травматизму. Кожен керівник навчального закладу повинен знати чинні нормативно-правові акти з питань охорони праці й неухильно їх дотримуватись.

Про аналіз дитячого травматизму доповіла начальник відділу охорони праці та безпеки життєдіяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Інна Поливанна. Вона зазначила, що впродовж 2016 року у місті Дніпро травмовано 277 дітей, що на 136 випадків менше ніж у 2015 році. За 2016 рік показник травмування учнів і вихованців навчальних закладів міста в порівнянні з 2015 роком значно знизився під час навчально-виховного процесу на 35 випадків, не виробничого характеру на 101 випадок.

Управління освіти департаменту гуманітарної політики вказало керівникам навчальних закладів, діти яких травмувалися під час навчального процесу, на низький рівень профілактичної роботи з попередження дитячого травматизму.

Рекомендовано детально проаналізувати стан дитячого травматизму та рівень профілактичної роботи в навчальних закладах за 2016 рік, результати розглянути на нарадах, тримати на постійному контролі дотримання вимог законодавства (нормативно правових актів та розпорядчих документів з охорони праці і безпеки життєдіяльності) в усіх підпорядкованих закладах. Запропоновано щоквартально інформувати письмово управління освіти департаменту гуманітарної політики про дитячий травматизм, не допускати порушення термінів та якості розслідування нещасних випадків.

Враховуючи вищевикладене, присутнім керівникам рекомендовано вжити дієвих заходів для приведення стану охорони праці в закладах освіти міста до вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці. Посилити контроль за станом охорони праці. Щомісячно надавати звіт про стан травматизму до ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.