Вчити працювати безпечно – спільна мета викладачів професійно-технічних навчальних закладів та фахівців Держпраці

24 квітня 2018

«Ви вчите підлітків опановувати певну професію і здебільшого це професії підвищеної небезпеки, ви вчите їх працювати – не збувайте вчити працювати безпечно!»

Вступні слова фахівця Держпраці стали меседжем семінару-практикуму організованого та проведеного на базі Державного підприємства «Криворізький експертно-технічний центр Держпраці» для викладачів та інженерів з охорони праці професійно-технічних навчальних закладів Кривого Рогу.

Організація даного заходу стала актуальною в ракурсі цьогорічного Дня охорони праці в Україні, який проходить під лозунгом «Захищене і здорове покоління». Тож саме про захищене покоління майбутніх працівників йшлося під час семінару, де об’єднавши свої теоретичні і практичні знання усі учасники заходу обговорювали тонкощі навчального процесу в рамках законодавчого поля в питаннях охорони праці.

Зокрема, учасниками та провідними консультантами семінару були:
Вікторія Романів – начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області. Надала роз’яснення щодо змін трудового законодавства в сфері проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання незалежно від форм власності. Детально зупинилась на фактах підміни трудових відносин цивільно-тудовими угодами та на тонкощах укладання трудових договорів за віковими критеріям.

Тетяна Шишалова – головний державний інспектор відділу нагляду у гірничорудній промисловості Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області. Основний акцент в своїх роз’ясненнях поставила на організації роботи та веденні необхідної документації з охорони праці згідно умов чинного законодавства. Зважаючи на поставлені аудиторією питання розмежувала такі поняття як «повинен», «зобов’язаний» та «може бути» передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці, окремо зупинилась на поняттях «стажування» та «допуску до самостійної роботи».

Світлана Гуліда – заступник начальника Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області. Роз’яснила законодавство у сфері соціального страхування та його практичній реалізації у м.Кривому Розі.

Оксана Савенко – начальник відділу навчання та психофізіологічної експертизи ДП «Криворізький ЕТЦ». Познайомила з особливостями та системою навчання посадових осіб та фахівців підприємств з питань охорони праці. Зупинилася на актуальності психофізіологічної експертизи та професійного відбору для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

В ході конструктивного діалогу між учасниками семінару-практикуму, усі бажаючі отримали вичерпні відповіді та роз’яснення на свої питання. Фахівці Держпраці наголосили на налагоджені зворотного зв’язку та за необхідності дорадчої допомоги, як для самих викладачів та інженерів з охорони праці навчальних установ, так і для студентів – майбутніх працівників.

Резюмуючи проведений захід запрошені представники професійно-технічних навчальних закладів відзначили, що: «Сьогоднішній семінар має достатньо цінну інформаційну насиченість. Відрадно, що всі розглянуті питання ґрунтувались на фаховому професійному рівні кожного з спеціалістів своєї справи. А отримана інформація буде підґрунтям для подальшої роботи педпрацівників наших центрів. Сподіваємось, що даний семінар це початок спільної роботи у навчальному процесі майбутнього працюючого покоління, відтак – захищеного покоління».