Укладення колективних договорів державних установ Криворіжжя з врахуванням підписаної Генеральної угоди

30 травня 2019

В приміщенні Криворізької міської профспілкової організації працівників державних установ відбулось  обговорення підписаної 14 травня 2019 року  тристоронньої колективної угоди на національному рівні.

Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Маргаритою Харченко та головою Криворізької міської профспілкової організації працівників державних установ Ольгою Зеленською було повідомлено про підписання Генеральної угоди та проаналізовано основні відмінності нового документу.

Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки укладено між всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців в особі Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок в особі Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України.

Положення Угоди діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, у тому числі під час розроблення та укладання галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів.  Вкрай важливим в умовах глобалізації і загострення конкуренції на ринку праці – є збереження і розвиток власного трудового потенціалу в країні.

Для працівників бюджетного сектору передбачено розпочати поетапне, планомірне підвищення посадових окладів до визначеного законами рівня, як це визначено для вчителів, медиків, держслужбовців та ін.. Наразі ведуться тристоронні консультації з визначення розміру мінімальної зарплати на наступний – 2020 рік.

Вперше в Угоді містяться окремі зобов’язання безпосередньо роботодавців, що стосуються забезпечення належного рівня охорони і умов праці, лікування та оздоровлення працівників.

ГЕНЕРАЛЬНА УГОДА про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019—2021 роки