Учнів 9-10 класів ознайомлено із основами законодавства про працю

28 травня 2019

Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проведено лекцію для учнів 9-10 класів Криворізької спеціалізованої школи I-III ступенів №71 на тему «Особливості прав неповнолітніх в трудових відносинах».

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Марина Соломка та головний інспектор відділу Ганна Роганова ознайомили учнів з правами неповнолітніх в трудових відносинах, з особливостями прийняття на роботу неповнолітніх осіб, пільгами та перевагами, які надають неповнолітнім, а також роз’яснили особливості звільнення осіб, які не досягли 18 років.

Ганна Роганова звернула увагу учнів на закріплене Конституцією України право на працю та можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується та на рівності права на працю  неповнолітніх з іншими громадянами.

Фахівцями було зазначено, що праця дітей молодше 14 років взагалі не допускається ні за яких умов. За загальним правилом прийняття та роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. Для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, що досягли 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Особливу увагу приділено на обов’язковості укладення трудового договору у письмовій формі, як того вимагає п.5 ч.1 ст.24 Кодексу законів про працю України.

З учасниками лекції були розіграні практичні приклади застосування трудового законодавства при працевлаштуванні неповнолітніх, після чого учні мали можливість поставити питання на які отримали вичерпні відповіді.