Щодо встановлення доплат молодшому медичному персоналу за роботу у важких і шкідливих умовах

20 квітня 2021

Начальником відділу з питань експертизи умов праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Олександром Матвієнко було надане роз’яснення питання щодо встановлення доплат молодшому медичному персоналу за роботу у важких і шкідливих умовах.

Міністерством праці та соціальної політики України листом «Про установлення доплат молодшому медичному персоналу» від 09.09.2009 № 540/13/84-09 було надано роз’яснення щодо встановлення доплат молодшому медичному персоналу за роботу з дезінфікуючими засобами та у важких і шкідливих умовах.

Віднесення робіт до виду зі шкідливими умовами праці можливе за результатами атестації робочих місць за умовами праці, проведеної відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (далі – Порядок).

Згідно вимог п. 4 цього Порядку розроблено Методичні рекомендації рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Міністерства праці та соціальної політики України від 01.09.1992 № 41, які визначають організацію роботи по проведенню атестації робочих місць, оцінку умов праці та реалізацію прав трудящих на пільги і компенсації залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

Відповідно до вимог Порядку атестація робочих місць за умовами праці проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Атестації за умовами праці підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, використовувані сировина і матеріали є джерелами шкідливих і небезпечних факторів.

Перелік робочих місць, що підлягають атестації, визначається атестаційною комісією підприємства.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників та під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій за рахунок підприємств, установ та організацій.

Доплати у розмірі до 12 % посадового окладу, передбачені вимогами пп. 3.4.5 наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Мініністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 (далі – Наказ) та додатком 6 до зазначеного наказу. Доплати встановлюються працівникам у зв’язку із шкідливими умовами праці на підставі атестації робочих місць.

Так, згідно додатку 6 до Наказу визначений перелік робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких установлюється доплата в розмірі до 12 відсотків тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, а саме:

1. Малярні роботи в закритих приміщеннях з використанням нітрофарб і лаків, алкідних, пентафтальних і ПХВ фарб, використання хімічних речовин 2 – 4 класів небезпечності.
2. Чищення котлів у холодному стані.
3. Обмурування котлів у гарячому стані.
4. Обслуговування тепломережних бойлерних установок, установок у котельних спорудах.
5. Обслуговування котельних установок, що працюють на вугіллі і мазуті, каналізаційних колодязів і мереж.
6. Аварійно-відновлювальні роботи з обслуговування зовнішніх каналізаційних мереж.
7. Нанесення на поверхні штукатурного розчину вручну.
8. Укладення паркетних, плиткових, лінолеумних підлог на гарячій мастиці і бітумі, гумових клеях і мастиках, зроблених на основі синтетичних смол і хімічних розчинників, віднесених до 2 – 4 класу небезпечності.
9. Газозварювальні, газорізальні і електрозварювальні роботи, які проводяться у приміщеннях.
10. Прання, сушіння і прасування спецодягу, білизни.
11. Роботи з прання білизни та спецодягу вручну з використанням мийних і дезінфекційних засобів.
12. Роботи біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паромасляних печей та інших апаратів для смаження і випікання.
13. Вантажно-розвантажувальні роботи, що виконуються вручну.
14. Роботи, пов’язані з обробкою, обмиванням м’яса, риби, обсмаженням птиці.
15. Роботи, пов’язані з миттям посуду, тари і технологічного обладнання вручну із застосуванням кислот та інших хімічних речовин.
16. Робота на друкарських та інших лінотипних машинах.
17. Загострення пилок, ножів та іншого інструмента абразивними кругами сухим способом.
18. Пиляння та обрізка колод, брусків та інших лісоматеріалів на деревообробних верстатах.
19. Роботи, пов’язані із чисткою вигрібних ям, каналізаційних колодязів, проведення їх дезінфекції.