Питання – відповідь: Яка повинна бути встановлена на підприємствах тривалість перерви для відпочинку та харчування?

31 грудня 2021

До Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області за консультацією звернувся громадянин з питання тривалості перерви для відпочинку та харчування, яка повинна бути встановлена на підприємствах, установах a6o організаціях.

Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області надано роз’яснення, що у відповідності до вимог ст. 66 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. При цьому час початку i закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують час перерви на свій розсуд, тобто на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи.

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок i місце приймання їжі встановлюються власником a6o уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації (частина 4 статті 66 КЗпП України).

Крім того статтею 7 Закону України «Про колективні договори та угоди» законодавчо визначено, що у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих трудових, соціально-економічних відносин, в тому числі режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.