Питання – відповідь: Чи має право працівниця у якої двоє неповнолітніх дітей на компенсацію невикористаної додаткової відпустки?

15 лютого 2021

До Відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Павлоградському регіоні Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області (далі відділ) звернулася за консультацією колишня працівниця галузі фермерського господарства з проханням надати роз’яснення щодо не виплати компенсації за невикористану відпустку матері, що має двох неповнолітніх дітей.

Роз’яснення надані головним державним інспектором відділу Лілією Коваленко: з першого дня при прийнятті на роботу на працівника оформлюють особову картку за формою № П-2 (затверджена спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656). У п. 10 картки відображається сімейний стан працівника і склад його сім’ї. Ці ж дані (у тому числі наявність дітей) працівник зазначає в автобіографії. Якщо відомості про наявність двох дітей зазначені в особовій картці та автобіографії, то це означає, що роботодавець знав про право працівниці на додаткову відпустку на дітей і повинен був попросити її надати копії свідоцтв про народження дітей.

Додаткова відпустка працівникам, що мають дітей, належить до соціальних відпусток (ст. 1821 КЗпП і ст. 19, 20 Закону про відпустки).

Ця відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Вона може бути використана працівником у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

Якщо працівник, що має право на цю відпустку, з яких-небудь причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше. Важливо звернути увагу на те, що можливість заміни додаткової відпустки на дітей грошовою компенсацією в разі, якщо працівник продовжує працювати на цьому підприємстві, чинним законодавством не передбачена. Отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право тільки в разі звільнення (ст. 24 Закону про відпустки).

У цій ситуації працівниця, якій передбачена додаткова відпустка за підставою «жінка, що має двох або більше дітей віком до 15 років», звільняється з фермерського господарства, тому господарство повинно виплатити працівниці компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли вона мала право на ці відпустки.

Компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей фермерське господарство повинно виплатити працівниці в день її звільнення, з урахуванням вимог ст. 117 КЗпП, а саме виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.