Про утримання у безпечному технічному стані устатковання деталі якого рухаються та/або обертаються обговорювали на нараді Криворізького гірничопромислового управління

21 березня 2019

Про утримання субєктами господарювання у безпечному технічному стані обладнання, машин і механізмів, деталі яких рухаються та/або обертаються, йшлося під час робочої зустрічі фахівців Держпраці з технічними керівниками та провідними спеціалістами з охорони праці підприємств металургійної та машинобудівельної галузей.

Нараду організовано та проведено фахівцями відділу нагляду у металургії, котлонагляді та за підйомними спорудами Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, як превентивний захід, спрямований на підвищення рівня охорони праці та промислової безпеки на підприємствах. Зокрема вжиття невідкладних заходів щодо поліпшення ситуації пов’язаної  із фактом росту смертельного травматизму на підприємствах області.

Протягом минулого 2018 року на підприємствах Дніпропетровської області зафіксовано 47 випадків травмувань зі смертельним наслідком, що на вісім випадків більше попереднього 2017 року. Зокрема, у Кривому Розі 2018 року сталося 22 смертельні нещасні випадки – на вісім випадків більше минулого 2017 року.

Згідно класифікатора виду подій, що призвели до нещасного випадку від дії предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються, по області смертельно постраждало 10 осіб – на чотири особи більше минулого року.

Зважаючи на зазначену статистику провідний меседж даної наради – обов’язкове прийняття суб’єктами господарювання невідкладних заходів, щоб виробниче обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі та не становило загрози їхньому життю або здоров’ю.

Перш за все йшлося про посилення контролю за здійсненням моніторингу та оцінки технічного стану такого виробничого обладнання, як машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки. За його своєчасними первинними, періодичними, позачерговими технічними оглядами та експертними обстеженнями. За своєчасним усуненням небезпечних факторів, які можуть призвести до нещасного випадку або аварійних ситуацій на виробництві.

Підіймались питання забезпечення інформативної обізнаності працівників про небезпеки, пов’язані з виробничим обладнанням, яке вони безпосередньо використовують, та те, що знаходиться у їх робочій зоні, або на промисловому майданчику. Тут же обговорювали професійну підготовку працівників та своєчасне проходження навчання та перевірки знань технічного персоналу.

Друга частина заходу була приділена роз’ясненням стосовно змін у постановах Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 725 та № 1107 від 26 жовтня 2011 р. Відповідаючи на питання присутніх, розглянуто та надано роз’яснення стосовно «Введення в обіг або в експлуатацію машин, що відповідають вимогам «Технічного регламенту безпеки машин» затвердженого постановою КМУ від 30.01.2013 року №62.

Резюмуючи проведену зустріч, начальник відділу нагляду у металургії, машинобудуванні, котлонагляді та за підйомними спорудами Володимир Губаренко наголосив на обов’язковому прийнятті суб’єктами господарювання невідкладних заходів з врегулювання ситуації, щодо росту рівня травматизму. Водночас, зауважив на забезпеченні безпечного технічного стану устатковання, деталі якого рухаються та/або обертаються, у відповідності до нормативно-правових документів з охорони праці та промислової безпеки. В свою чергу підкреслив відкритість Головного управління у питаннях надання методично-консультативної підтримки.