Особливості державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, запровадження проекту пілотної інспекційної кампанії з подолання незадекларованої праці обговорено на семінарі для інспекторів Держпраці

16 березня 2017

14 березня розпочав свою роботу навчальний семінар на тему: «Особливості здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, з урахуванням змін до законодавства, внесених у 2016 році. Обговорення проекту пілотної інспекційної кампанії з подолання незадекларованої праці», організований Державною службою України з питань праці спільно з Міністерством соціальної політики і Міжнародною організацією праці для інспекторів з питань праці і за участі міжнародних експертів – Арсеніо Фернандеза-Родрігеза, співробітника Відділу з питань адміністрації праці, інспекції праці та безпеки і гігієни праці (Женева), та Марії де Фатіма Піско, інспектора праці Департаменту підтримки інспекції праці Центрального апарату Інспекції праці Португалії.

Організатори заходу мали на меті обговорити із слухачами новації в законодавстві про працю, сфери економічної діяльності, регіони та типи незадекларованої діяльності, що братимуться до уваги в рамках пілотної інспекційної кампанії, а також пріоритети Держпраці в контексті здійснення державного нагляду  та контролю за додержанням законодавства про працю.

Відкриваючи семінар, Голова Держпраці Роман Чернега відзначив досягнення відомства в питанні підготовки нормативних документів, що визначають процедуру здійснення нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства, і важливість проведення навчальних заходів. «Підвищення кваліфікації, – наголосив Голова Держпраці, – отримання інформації про кращі практики країн Європейського Союзу від колег з Міжнародної організації праці дасть можливість якнайефективніше виконувати поставлені перед нами керівництвом держави завдання у сфері дотримання трудових прав».

Позитивну оцінку взаємодії МОП з фахівцями Держпраці щодо опрацювання пропозицій до нормативно-правових актів дала координатор проекту МОП з питань інспекції праці і соціального діалогу Софія Литвин. Вона поінформувала учасників семінару про плани щодо кадрової політики в системі інспекції праці, вимоги до добору слухачів навчальних семінарів, запровадження навчального курсу онлайн.

Проект порядку державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю представив заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань трудових відносин Ігор Дегнера. Він зазначив, що у цьому документі чітко визначена процедура здійснення контрольних заходів.

Згідно із внесеними змінами до ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчим органам міських рад міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам делеговано здійснення на відповідних територіях повноважень Держпраці у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. У свою чергу Держпраці на виконання вимог Конвенцій Міжнародної організації праці № 81 та № 129 здійснюватиме координацію інспекторів праці органів місцевого самоврядування.

Наголошуючи на тому, що Держпраці не ставить за мету карати підприємця, а передусім контролює дотримання ним норм законодавства, Ігор Дегнера поінформував, що в документі визначено поняття «інспекційні відвідування» та підстави для інспектування. Обмежено кількість посадових осіб, які можуть приймати рішення про проведення перевірки, запроваджено такий механізм як звернення суб’єкта підприємницької діяльності до інспектора з метою проведення перевірки та інші новації.

«Надважливіше завдання, – підкреслив І. Дегнера, – це підвищення кваліфікації усіх інспекторів, запровадження систематичного дистанційного їх навчання і перевірки знань шляхом тестування, аби досягти високої результативності в роботі».

Про особливості державного нагляду і контролю за додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці та порядок і підстави накладення фінансових санкцій, передбачених статтею 265 КЗпП України, розповіла Олена Коновалова, заступник директора департаменту з питань праці – начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці.

Свої думки щодо пілотної інспекційної кампанії та боротьби з нелегальним працевлаштуванням висловили міжнародні експерти. Марія де Фатіма Піско представила учасникам семінару проект пілотної кампанії з виявлення незадекларованої праці, яка має проводитися у 4 областях України. Вона також поділилася досвідом інспекції праці Португалії в подоланні цієї проблеми.

Предметом обговорення на семінарі була і тема державного контролю у сфері гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці, а також загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Далі слухачі продовжили заняття в 7 робочих групах, що передбачали практичні завдання, представлення і обговорення результатів роботи.