Консультаційна допомога з питань охорони праці працівникам підприємства з виробництва будівельних матеріалів для дорожнього покриття

21 березня 2023

Посадові особи Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час зустрічі з керівництвом, провідними спеціалістами та фахівцями з охорони праці підприємства в галузі з виробництва будівельних матеріалів для дорожнього покриття.

В процесі спілкування фахівці управління надали консультативну допомогу з актуальних питань охорони праці, промислової безпеки, організації безпечного ведення робіт та створення безпечних і здорових умов праці на робочих місцях, забезпечення спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, проведення працівникам навчання з питань охорони праці для запобігання випадкам травмування та виникненню аварійних ситуацій. Приділили увагу порядку сповіщення працівників та алгоритму дій при аварійному відключенні та відновленні електропостачання, дотримання вимог під час використання альтернативних джерел електроенергії (бензинових та дизельних генераторів, транспортабельних та/або блочно-модульних котельних установок).

Надали роз’яснення з питань виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану» (Постанова КМУ від 24.03.2022 № 357) та консультації щодо утримання у безпечному технічному стані обладнання.

Інформували щодо неприпустимості приховування виробничого травматизму, про наслідки, які можуть привести у разі не проведення розслідування, для постраждалого, відповідальність посадових осіб за приховання травматизму.

Розглянули питання щодо змін до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 20 січня 2023 року № 59. Метою прийняття документа є забезпечення своєчасного та якісного проведення розслідування нещасних випадків, спричинених військовою агресією російської федерації проти України, спрямований на спрощення, врегулювання та вдосконалення процедури розслідування нещасних випадків.

Наприкінці зустрічі посадовці також зазначили про новий розділ «Психосоціальна підтримка на роботі» на порталі Держпраці https://pratsia.in.ua, де опубліковано серію інформаційних матеріалів із питань психосоціальної підтримки на робочому місці в умовах воєнного стану «З турботою про себе й кожного».