Кого забороняється залучати до роботи в нічний час?

15 лютого 2021

З врахуванням суспільного інтересу щодо категорій працівників, яких забороняється залучати до роботи в нічний час, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Андрій Шарафанов надав роз’яснення із зазначеного питання.

Так, статтею 55 Кодексу законів про працю України визначено, що до роботи в нічний час забороняється залучати:
1) вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (стаття 176);
2) осіб, молодших вісімнадцяти років (стаття 192);
3) інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Також слід зазначити, що за угодою сторін трудового договору жінки можуть працювати в нічний час. Згода працівниці на роботу в нічний час слід отримати в письмовій формі.

Робота інвалідів у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям. Згідно ст. 13 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», громадяни похилого віку також можуть бути залучені до роботи в нічний час тільки з їхньої згоди і за умови, якщо це не протипоказано їм за станом здоров’я. Згода вищевказаних працівників на роботу вночі доцільно буде оформити в письмовому вигляді.

Відповідно до ст.54 КЗпП України, нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

До інших категорій працівників, яких забороняється залучати до нічних робіт, належать, зокрема, працівники, що захворіли на туберкульоз і підлягають за висновком ЛКК звільненню від роботи в нічний час.

Враховуючи, що залучення працівників, зазначених частиною першою ст. 55 КЗпП України, до роботи в нічний час не допускається, відмова цих працівників від виконання такої роботи не може розглядатися як порушення трудової дисципліни, незалежно від характеру трудових обов’язків.