Як мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків та аварій при використанні побутового газу газорозподільними підприємствами?

16 березня 2017

Як мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків та аварій при використанні побутового газу газорозподільними підприємствами, якщо Правила безпеки систем газопостачання чітко не визначають, чи підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки у разі несвоєчасного надання актів перевірки димових та вентиляційних каналів, перевірку і прочищення яких повинні виконувати спеціалізовані організації, що мають дозвіл на виконання таких робіт? З таким запитанням на онлайн-прийомі звернулися до Голови Держпраці Романа Чернеги.

Голова Держпраці акцентував на важливості проблеми, адже протягом 2016 року в Україні сталося 64 нещасних випадки, пов’язані з використанням газу в побуті, в результаті яких травмовано 117 осіб, в тому числі 54 випадки зі смертельним наслідком. Він зазначив, що на сьогодні Держпраці не веде нагляд за використанням газу в побуті, але проводить технічне розслідування обставин та причин виникнення пов’язаних з цим аварій, а також видає за результатами таких розслідувань обов’язкові до виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами рішення.

Згідно з вимогами Правил безпеки систем газопостачання безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник, який має право самостійно вибирати спеціалізовану організацію для проведення зазначених робіт, але зобов’язаний дотримуватись встановленої періодичності та один примірник акта перевірки і прочищення ДВК передавати газорозподільному підприємству.

Правилами не передбачено припинення постачання природного газу до помешкання споживача, у разі якщо у споживача відсутній акт перевірки ДВК. А отже, газорозподільне підприємство не може відключати від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови несвоєчасного надання актів перевірки димових і вентиляційних каналів. Спірні ситуації вирішуються в судовому порядку.