Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області сприяють реалізації Проекту Міністерства юстиції України «Я маю право»

23 березня 2018

В рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» фахівці Першого Криворізького центру безоплатної правової допомоги організувалися для проведення координаційного семінару з представниками Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Метою даного заходу стало поглиблення знань консультантів центру в питаннях трудового законодавства України, відповідно однозначного тлумачення трудових прав громадянам, які звертаються за послугами до центру безоплатної правової допомоги.

Тож, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Вікторія Романів, долучившись до проведення семінару, детально зупинилась на вузьких місцях правової обізнаності та, при цьому, можливих соціальних ризиках працюючого населення.

Беручи за основу питання з якими найчастіше звертаються громадяни Криворізького регіону за роз’ясненнями чи скаргами до фахівців Держпраці, Вікторія Романів зупинилась на: дотриманні трудового законодавства в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками, своєчасність повідомлення  органу ДФС, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, ведення трудових книжок, поняття «стажування» та його застосування у трудових відносинах, поняття «уявне працевлаштування» (deemed employment) та «приховане відстоювання» тощо. Не оминула увагою захист трудових прав демобілізованих учасників АТО та воїнів-строковиків.

В свою чергу фахівців центру безоплатної правової допомоги цікавив сам порядок проведення інспекційних відвідувань та умови і процедура адміністративної відповідальності роботодавців в частині порушення ними законодавства про працю та виплати фінансових санкцій. Говорили і про додаткові повноваження, які отримали органи місцевого самоврядування.

На завершенні зустрічі Вікторія Савівна порадила учасникам заходу достеменно познайомитись з Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та сприяти у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед користувачів послуг центу. За необхідності всіх бажаючих направляти безпосередньо до фахівців Держпраці для надання особистих роз’яснень та дорадчої допомоги.