Чи є обов’язковим укладення письмового трудового договору при спрощеному режимі регулювання в умовах воєнного стану?

20 вересня 2022
Статтею 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.
Відповідно до вимог статті 49-6 Кодексу законів про працю України регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором.
Трудовий договір в умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин укладається в письмовій формі державною мовою у двох примірниках (по одному примірнику для кожної із сторін). За згодою між працівником і роботодавцем трудовий договір може бути укладений у формі електронного документа відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».
Трудові відносини між працівниками та роботодавцями в умовах спрощеного режиму, які не врегульовані положеннями глави ІІІ-Б Кодексу законів про працю України та/або умовами трудового договору, регулюються відповідними положеннями Кодексу законів про працю України.
В умовах воєнного стану положення трудового договору застосовуються в тій частині, що не суперечать законодавству щодо регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, якщо інше не встановлено домовленістю сторін.
Таким чином, за відсутності письмового трудового договору не може бути застосований спрощений режим регулювання трудових відносин.