Безпечна експлуатація електроустановок споживачів: тема, яка об’єднала підприємства машинобудівної та металургійної галузей Криворіжжя

22 березня 2018

Про дотримання суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час організації безпечної експлуатації електроустановок споживачів, йшлося під час наради Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області. До участі у нараді були запрошені провідні фахівці підприємств машинобудівної та металургійної галузей Кривого Рогу.

Даний превентивний захід передбачав об’єднати зусилля по вдосконаленню роботи щодо постійного контролю за безпечною експлуатацією електроустаткування, його обслуговуванням, своєчасним ремонтом, відповідно вжиттям невідкладних заходів по недопущенню нещасних випадків на даному устаткуванні.

Статистична інформація свідчить, що електротравми в загальному виробничому травматизмі становлять близько 1%, а в смертельному – понад 15%. Така цифра дає підстави для віднесення електротравм до таких, що вважаються тяжкими, а робота по попередженню електротравматизму має бути пріоритетним напрямком для підприємств, які експлуатують електроустаткування.

Учасники наради обговорювали питання дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці при організації та безпечній експлуатації електроустановок споживачів. Зокрема, кожен з представників від підприємств відзвітувались про заходи впроваджені на своїх об’єктах з метою запобігання виникнення травмувань та аварійних ситуацій. Серед питань на яких зупинялись фахівці Держпраці – це своєчасність проведення опосвідчення безпечного стану електроустаткування, яке відпрацювало свій ресурс; допуск до робіт осіб відповідної кваліфікації;  своєчасне навчання електротехнічних та електротехнологічних працівників; дотримання вимог інструкцій з охорони праці.

На завершені зустрічі фахівці Держпраці закликали до співпраці, у разі необхідності звертатися за роз’яснювальною допомогою задля уникнення порушення чинного законодавства України, а найголовніше – попередження травмування та збереження життя працівників.