Тривають планові перевірки загальноосвітніх навчальних закладів Дніпропетровщини щодо дотримання вимог законодавства з питань охорони праці

28 серпня 2018

Відповідно до Плану проведення перевірок суб’єктів господарювання Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на 2018 рік та з метою організації та здійснення державного нагляду за додержанням законодавства з охорони праці та промислової безпеки, фахівцями Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки здійснюються планові перевірки загальноосвітніх навчальних закладів Дніпропетровської області.

Наразі фахівцями відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері перевірено заклади освіти Магдалинівського району Дніпропетровської області, а саме: Магдалинівська, Топчинська, Заплавська, Личківська, Мар’ївська та Новопетрівська загальноосвітні школи.

Під час перевірок проведено обстеження кабінетів хімії, фізики, інформатики, спортивних споруд, харчоблоку, стану електробезпеки та робота служби охорони праці.  Особливу увагу приділялось  котельням та стану їх готовності до роботи  у осінньо-зимовий період.

Майже у всіх перевірених навчальних закладах виявлені однакові загальні порушення, а саме: не проведено навчання з питань охорони праці відповідальних посадових осіб, зокрема, не організовано навчання відповідальним за електрогосподарство; відсутні акти опосвідчення електроустановок споживачів; не проводяться або несвоєчасно проводяться опосвідчення газових котлів; порушуються терміни проведення інструктажу з питань охорони праці.

У Топчинській, Заплавській, Новопетрівській та Мар’ївській школах відсутня проектна документація на діючі котельні, відсутні дозволи на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (парові та водогрійні котли теплопродуктивністю понад 0,1 МВт, трубопроводи пари та гарячої води з робочим тиском понад 0,05 МПа і температурою нагріву вище ніж 110 °C, посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа); відсутня експлуатаційна документація (паспорти на котли опалення); своєчасно не проводиться перевірка справності роботи манометрів, запобіжних клапанів, покажчиків рівня води і живильних пристроїв.

За результатами проведених перевірок видані акти та приписи щодо усунення виявлених порушень. П’ять посадових осіб, що допустили порушення законодавства про охорону праці, притягнуті до адміністративної відповідальності.
В ході перевірок, окрім здійснених заходів державного нагляду, фахівці проводять активну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо попередження виробничого травматизму та дотримання вимог законодавства з питань охорони праці у галузі освіти.

Так, з метою недопущення випадків травмування та на виконання Окремого доручення Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області № 105-ОД від 08 травня 2018 року «щодо недопущення збільшення кількості нещасних випадків на виробництві», заступником начальника відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Ганною Решетніковою проведено семінари-наради з керівниками, педагогічним складом навчальних закладів, на яких було наголошено на постійному та безумовному дотриманні вимог законодавства з охорони праці, як основного важеля зниження та профілактики виробничого травматизму у закладах.

Детально проаналізовано стан травматизму в навчальних закладах за 2018 рік, Рекомендовано тримати на постійному контролі питання щодо дотримання вимог законодавства, нормативно-правових актів та розпорядчих документів з охорони праці та підвищувати рівень профілактичної роботи з педагогічним складом, студентами та учнями.

Крім того, цього разу, увагу спеціалістів привернули ті заклади освіти, які не мали ремонту десятки років, а зараз стали сучасними та затишними, завдяки дії реформи «децентралізаціїї» ініційованої Президентом України Петром Порошенко, завдяки додатковим фінансовим ресурсам для різних інфраструктурних проектів, один з яких – реконструкція шкіл на Дніпропетровщині.

Так, наприклад, у Магдалинівській опорній школі  був зроблений перший за понад 40 років капітальний ремонт. Вона стала теплішою, комфортнішою та яскравішою і вже замінили дах, вікна, підлогу, електромережу та систему опалення.

У Магдалинівській школі реконструюють актовий та спортивний зали. Планують створити інклюзивно-ресурсний центр, де з особливими учнями працюватимуть логопед та психолог. Біля школи підрядники зведуть сучасний стадіон. Там буде футбольне поле зі штучним покриттям, майданчики для баскетболу, волейболу та воркауту, бігові доріжки з гумовим покриттям, сектор для стрибків.

За словами фахівців, це є дійсно серйозні зміни, адже, це створює сучасний освітній простор для навчання дітей.

«Але, керівники і вчителі повинні також усвідомлювати свою відповідальність за безпеку і життя як учнів, так і колективу загалом. Тому, необхідно виконувати основні вимоги та правила для запобігання  нещасним випадкам на виробництві. Адже за статистикою більшість травмувань настають внаслідок невиконання посадових обов’язків керівниками, недотримання вимог інструкцій з питань охорони праці». – додала Ганна Решетнікова.

Загалом, спілкуючись з директорами, вчителями та відповідальними посадовими особами з питань охорони праці, фахівцями наголошено на необхідності дотримання правил охорони праці, адже саме загальними зусиллями та шляхом спільного формування та розвитку культури охорони праці можна зробити «питання охорони праці» звичною та невід’ємною складовою життя, тим самим надавати гарний приклад своїм учням, які також стануть майбутніми працівниками.