Третій апеляційний адміністративний суд визнав законною постанову ГУ Держпраці про накладення штрафу

21 травня 2021

У період з 19 серпня 2020 року по 02 вересня 2020 року інспекторами праці проведено інспекційне відвідування зі здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин у МПП БФ «ДОНБАС -ПРОМАГРОСЕРВІС».

В ході інспекційного відвідування, посадовими особами Головного управління було встановлено фактичний допуск МПП БФ «ДОНБАС-ПРОМАГРОСЕРВІС» до роботи 6 осіб без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та без повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, що порушує вимоги ч. 1 ст. 21, ч. 1, 3 ст. 24 КЗпП України, ПКМУ № 413.

За даним фактом Головним управлінням 06 листопада 2019 року керуючись статтею 259 Кодексу законів про працю України, статтею 53 Закону України «Про зайнятість населення», частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пунктом 8 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 509, та на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України, винесено постанову про накладення на МПП БФ «ДОНБАС-ПРОМАГРОСЕРВІС» штрафу в розмірі 300000 грн.

Підприємство звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою про скасування постанови про накладення штрафу.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 20.01.2021 в задоволенні позову до Головного управління про визнання протиправними та скасування постанови – відмовлено.

Позивач не погодившись з рішенням суду першої інстанції подав апеляційну скаргу.

Третій апеляційний адміністративний суд надавши оцінку зібраним доказам, своєю Постановою від 20.05.2021 року апеляційну скаргу МПП БФ «ДОНБАС-ПРОМАГРОСЕРВІС» залишив без задоволення.