Тренінг на тему: «Безпека під час виконання рафінації олій та жирів в умовах модернізації технологічного процесу» на ТОВ «АОЙЛ» (м. Кропивницький)
06 серпня 2025З метою недопущення нещасних випадків під час виконання робіт з дезодорації соняшникової олії фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провів тренінг з імітацією реальних дій на робочому місці на тему: «Безпека під час виконання рафінації олій та жирів в умовах модернізації технологічного процесу» на ТОВ «АОЙЛ» (м. Кропивницький). Предметом основної діяльності товариства є виробництво олії та тваринних жирів.
Тренінг проведено за участю інженера з охорони праці, начальника цеху рафінації, заступника начальника цеху, операторів цеху рафінації та інших працівників підприємства.
Під час заходу зосереджено увагу на основні аспекти безпечного проведення робіт, необхідну кількість знаків безпеки на робочих місцях відповідно до «Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі» та відзначено переваги у модернізації технічного процесу, що надає можливість в реальному часі виявити небезпечні шкідливі фактори та вчасно їх усунути.
Основні вимоги безпеки праці під час робіт з дезодорації соняшникової олії та інших сільгоспкультур визначають Закон України «Про охорону праці» та галузеві «Правила безпеки для олійно-жирового виробництва», а також «Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», «Правила охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів», «Вимоги до роботодавців щодо захисту працівників від шкідливого впливу хімічних речовин».
Модульне обладнання цеху рафінації відноситься до машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та експлуатується на підставі поданої роботодавцем декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.
Шкідливі та небезпечні виробничі фактори:
- висота
- устаткування, що працює під тиском;
- електрифіковане устаткування, інструмент і електромережі;
- підвищена температура робочих поверхонь;
- відкриті обертові і рухомі частини машин і обладнання;
- недостатня освітленість робочої зони;
- слизькі опорні поверхні;
- струм.
Професійні ризики:
– падіння працюючої особи;
– ураження працівника електричним струмом;
– тепловий удар;
– дія рухомих та таких, що розлітаються частин обладнання, механізмів;
-вибух;
-витік хімічної речовини.
У цеху рафінації виконується нейтралізація, відбілювання, виморожування та дезодорація рослинних олій та жирів. На підприємстві затверджено виробничий технологічний регламент на виробництво рафінованих дезодорованих олій та жирів.
Відео тренінгу можна переглянути на Ютуб-каналі управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області за посиланням https://youtu.be/IH5ABGR_pmg