Стан виробничого травматизму на підприємствах гірничодобувної галузі проаналізовано – пріоритети роботи в питаннях охорони праці розставлено

02 серпня 2018

За особистої участі Радника голови державної служби України з питань праці Юрія Дорошенка на базі Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області відбулась робоча зустріч фахівців Держпраці з керівниками служб і відділів охорони праці піднаглядних гірничопромисловому управлінню підприємств гірничодобувної галузі.

До участі у заході були запрошені посадові особи від ПАТ «Кривбасзалізрудком», ПрАТ «СУХА БАЛКА», ПРАТ «Північний ГЗК», ПРАТ «Центральний ГЗК», ПРАТ «Інгулецький ГЗК», ПАТ «Південний ГЗК», ТОВ «Метінвест-КРМЗ», ПАТ «Покровський ГЗК», ПАТ «Марганецький ГЗК», ДП «Східний ГЗК», ПРАТ «Полтавський ГЗК», ТОВ «Єристівський ГЗК», Філія «Вільногірський ГМК» ПАТ «ОГХК» та ЗАТ «Запорізький ЗРК».

Керівництво Головного управління ініціювало проведення даної зустрічі з метою обговорення стану промислової безпеки, охорони праці та рівня виробничого травматизму за перше півріччя 2018 року. Зокрема, заступник начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Владислав Катченко, саме під його головуванням проходив захід, основний акцент поставив на причинах зростання рівня смертельного травматизму на підприємствах зазначеної галузі.

Так, за шість місяців поточного року на підприємствах, піднаглядних Криворізькому гірничопромисловому управлінню, зафіксовано 75 випадків загального травматизму проти 105 за аналогічний період 2017 року та допущено 10 випадків травмувань зі смертельним наслідком проти семи у 2017 році. Значне зростання смертельного травматизму допущено в гірничорудній та нерудній промисловості – шість, проти трьох минулого року. Основними причинами нещасних випадків залишаються організаційні – 82,7%. Як показав їх аналіз, на підприємствах спостерігається низька організація і недостатній контроль з боку відомчого нагляду щодо забезпечення безпечного ведення робіт, а особливо – попередження виникнення небезпечних ситуацій.

На важливості нарощування потенціалу впровадження систематичного та превентивного підходу до управління безпекою та гігієною праці, беручи за основу ризик-орієнтований підхід, зупинився Радник голови Держпраці Юрій Дорошенко, та зауважив: «Визначення небезпек, оцінка ризиків, превентивні заходи – це першочергові завдання передбачені Конвенцією Міжнародної організації праці (МОП) та пріоритетні напрямки роботи Держпраці. Відповідно, відпрацювання систематичного і превентивного підходу до управління безпекою й гігієною праці має бути обов’язковою умовою в організації роботи підприємств».

Вже під час зустрічі свої напрацювання по впровадженню ризик-орієнтованого підходу представили комбінати Метінвест Холдингу, АрселорМіттал Кривий Ріг та Запорізький залізорудний комбінат.

Серед питань, які підіймались фахівцями Держпраці під час заходу стало своєчасність та об’єктивність проведення розслідувань нещасних випадків. Даний факт має місце через збільшення випадків звернення громадян зі скаргами до управління, органів прокуратури у профспілкові організації щодо якості проведення таких розслідувань.

Окремим питанням розглянули роботу підприємств гірничодобувної галузі з підрядними організаціями. Наразі прикладом послугував досвід ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» – підприємства, яке напрацювало свою систему роботи, головною відзнакою якої є той факт, що випадки травматизму, які сталися з працівниками-підрядчиками, підприємство враховує за свої і проводить відповідну профілактичну роботу по недопущенню подібного. Підіймаючи дану тему, фахівці Держпраці не оминули увагою питання легалізації трудових відносин працівників підрядних організацій. Враховуючи проблемні питання, які поставали в ході обговорення роботи  підприємств з підрядниками, учасники заходу прийняли спільне рішення щодо організації і проведення семінару за даною темою.

Зважаючи на те, що дана зустріч проходила на передодні планових перевірок стану охорони праці та промислової безпеки більшості присутніх на заході комбінатів, а невдовзі і розгляду Планів розвитку гірничих робіт на 2019 рік, заступник начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Владислав Катченко поставив перед керівництвом підприємств завдання вжити невідкладних заходів щодо посилення роботи керівників структурних підрозділів в частині створення безпечних умов праці на підпорядкованих ним виробничих об’єктах, а головне – контролювати виконання впроваджених заходів.

Резюмуючи проведену робочу зустріч, Владислав Катченко нагадав представникам підприємств, що у разі необхідності фахівці Головного управління готові надати дорадчу допомогу та закликав до співпраці задля уникнення порушення чинного законодавства України з питань охорони праці та трудового законодавства, а найголовніше – попередження травмування та збереження життя працівників.