«Соціальне партнерство – запорука стабільності на ринку праці» – на Криворіжжі триває інформаційно-роз’яснювальна робота щодо змін та дотримання трудового законодавства

12 червня 2018

«Соціальне партнерство – запорука стабільності на ринку праці міста» – тема круглого столу, в обговоренні якої приймала участь начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Вікторія Романів.

Даний захід було організовано Криворізьким міським центром зайнятості для керівників відомчих служб найпотужніших підприємств гірничорудної промисловості Криворіжжя. Разом з тим, до обговорення даної теми були запрошені представники Управління пенсійного фонду міста.
Зважаючи на той факт, що гірничорудні підприємства становлять основну роботодавчу базу міста, робота круглого столу була направлена на налагодження партнерських відносин з метою не допущення відхилень від виконання законодавчих актів України про працю.
Зокрема, Вікторія Романів зосередила увагу на внесенні роз’яснень та однозначного тлумачення постанови Кабінету Міністрів України №295 від 26.04.2017р. “Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні””. Обговорювались питання підстав для проведення інспекційних відвідувань, що саме перевіряється під час інспекційних відвідувань, умови та процедура накладання фінансових санкцій, тощо. Фахівець акцентувала увагу представників підприємств на недопущені підміни трудових відносин цивільно-правовими угодами та нагадала про захист трудових прав демобілізованих учасників АТО та воїнів-строковиків.
Нагадала про повноваження, які отримали органи місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.
Окремим питанням, Вікторія Романів винесла на розгляд однозначність тлумачення та обов’язкове дотримання Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, детально зупинившись на змінах, які набули чинності з 1 січня 2018 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 № 479.
Прагнучи звести подібні зустрічі до подальшого діалогу, було наголошено, що фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області завжди готові надати дорадчу допомогу задля попередження порушень трудового законодавства.