Роз’яснення фахівця: гігієна праці у зварювальному виробництві

29 травня 2025

Головний державний інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області нагадує: гігієна праці у зварювальному виробництві — це комплекс заходів, спрямованих на виявлення, попередження та усунення шкідливих виробничих факторів, які впливають на здоров’я зварювальників.

У процесі зварювальних робіт працівники можуть зазнавати впливу різних шкідливих факторів, зокрема:

  • Хімічних факторів: зварювальні аерозолі, пил, дим (наприклад, оксиди марганцю, фтору), газоподібні речовини (озон, оксиди азоту, вуглекислий та чадний газ);

  • Фізичних факторів: ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання, підвищена температура повітря на робочому місці, шум і вібрація;

  • Фізичного навантаження: перенапруження окремих органів і систем, зокрема вимушені нахили корпусу, робота у незручних позах, ручне підняття та переміщення вантажів.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України № 246 від 21.05.2007 (із змінами), працівники, що працюють в умовах шкідливих і небезпечних виробничих факторів, зобов’язані проходити попередні (при прийнятті на роботу) та періодичні (впродовж трудової діяльності) медичні огляди.

Роботодавець зобов’язаний:

  • провести атестацію робочих місць за умовами праці із залученням лабораторних досліджень для визначення рівня шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу;

  • призначити відповідальних осіб за організацію медичних оглядів;

  • забезпечити організацію та проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів;

  • проконтролювати своєчасну явку працівників на медичні огляди;

  • за результатами періодичних медичних оглядів реалізувати відповідні заходи, передбачені у Заключному акті, і усунути причини, що можуть призвести до професійних захворювань або отруєнь.

Фахівець звертає особливу увагу роботодавців на необхідність створення безпечних і нешкідливих умов праці на кожному робочому місці. Сюди входить:

  • забезпечення працівників засобами індивідуального захисту;

  • облаштування робочого місця газоелектрозварника ефективною місцевою витяжною вентиляцією;

  • облаштування душових, санітарних приміщень, кімнат для прийому їжі, роздягалень;

  • забезпечення працівників питною водою.

🔹 Дотримання вимог гігієни праці у зварювальному виробництві — це не лише обов’язок роботодавця, а й запорука збереження здоров’я працівників і зниження ризику професійних захворювань на виробництві.