Роботодавець у якого працює 11 найманих працівників, уклав два договори з нефіксованим робочим часом. Чи відповідає це чинному законодавству?

29 вересня 2022

Ні.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 21–1 КЗпП України, кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом в одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

За перевищення встановленої ст. 21-1 КЗпП України допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, стосовно фактично виконуваної ним роботи передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (ст. 265 КЗпП України).

При цьому, у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП України, не застосовуються згідно із Законом №2136-IX від 15.03.2022 з урахуванням змін, внесених Законом №2352-IX від 01.07.2022.

Посадові особи підприємств, установ та організацій, які винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.