Роботодавець планує скорочення штату працівників під час воєнного стану. За яким критерієм визначати працівників, які мають переважне право залишитися на роботі?

28 вересня 2022

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці визначальним критерієм переважного права залишитись на роботі є саме рівень кваліфікації працівника та продуктивність його праці (ст. 42 КЗпП України). 

Щоби скласти об’єктивну оцінку, роботодавець зобов’язаний перевірити наявність у працівників, посади яких скорочують, більш високої чи більш низької кваліфікації та порівняти продуктивність їх праці.  

При відсутності різниці у кваліфікації та продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в ч. 2 ст. 42 КЗпП України.  Для цього повинні досліджуватись документи та інші відомості про освіту, підвищення кваліфікації, про навчання без відриву від виробництва, про досвід трудової діяльності тощо.

Продуктивність праці та кваліфікація працівника повинні оцінюватися окремо, але в кінцевому підсумку роботодавець повинен визначити працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників.  

Зазначене питання викладене в постанові Верховного суду у справі № 161/7196/19, провадження № 61-4375св20 від 22.09.2020.