Рівень виробничого травматизму на Дніпропетровщині за 9 місяців 2018 року зменшився на 11%

30 жовтня 2018

Впродовж 9 місяців 2018 року на підприємствах, підконтрольних Головному управлінню Держпраці у Дніпропетровської області, травмувались 453 працівники, в тому числі смертельні травми отримали 32 особи. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року загальна кількість травмованих осіб зменшилась на 52 випадки (або 11%), в тому числі смертельне травмування зазнали на 6 осіб меньше. (Для порівняння: за аналогічний період 2017 року на виробничих об`єктах регіону травмовано 505 працівників, в тому числі 26 – зі смертельним наслідком).

Серед нещасних випадків на підприємствах переважають падіння потерпілих (155 травмованих, в тому числі 11 загинули), падіння, обрушення предметів, матеріалів, породи (74 травмованих, з яких 6 загинули), дія рухомих предметів та деталей (82 травмованих, 5 загинули), дорожньо-транспортні пригоди під час виконання працівниками виробничих обов`язків (34 травмованих, 1 з яких загинув), травмування внаслідок протиправних дій сторонніх осіб (28 травмованих, 1 смертельно) тощо.

Протягом 9 місяців 2018 року сталось 57 випадків природної смерті працівників під час виконання трудових обов’язків (за 2017 рік зафіксовано 69 таких випадків).

За галузями виробництва найбільшу кількості травмованих налічують:
•    вугільна промисловість: травмовані 111 працівників, в тому числі 3 загинули;
•    металургійна промисловість: травмовані 94, з яких 6 загинули;
•    гірничорудна і нерудна промисловість: травмовані 87 працівників, в тому числі 7 загинули;
•    соціально-культурна сфера: травмовані 52 працівники, (без смертельних наслідків);
•    машинобудування: травмовані 27 працівників, з них 3 загинули;
•    будівництво та промисловість будматеріалів: травмовані 15 працівників, з них 6 загинули;
•    автомобільний транспорт: травмовані 13 працівників, з яких 2 загинули;
•    житлово-комунальне господарство: травмовані 14 працівників, з яких 2 загинули;
•    також по одному випадку смертельного травмування працівників стались у енергетиці,  хімічній промисловості та у зв’язку.

За результатами розслідувань, з «технічних причин» отримали травми майже 8% постраждалих, в основному через незадовільний технічний стан виробничих об`єктів або засобів виробництва, конструктивні недоліки, недосконалість засобів виробництва.

Основною причини травмування треба вважати «організаційні причини», вони складають 76% від загальної кількості випадків (порушення трудової і виробничої дисципліни, порушення технологічного процесу тощо).

Через «психофізіологічні причини» сталося 16% випадків (через особисту необережність потерпілих або внаслідок протиправних дій сторонніх осіб).

З метою недопущення подальшого зростання виробничого травматизму, для запобігання нещасним випадкам на виробництві на піднаглядових підприємствах проводяться планові та позапланові перевірки на дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, постійно проводяться превентивні заходи (семінари, наради з керівництвом та працівниками підприємств).

Впродовж року на підприємства надсилались інформаційні листи щодо стану виробничого травматизму на підприємствах області та причини резонансних подій, для вжиття заходів керівниками підприємств щодо посилення відомчого нагляду службами охорони праці.

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області наголошують керівникам та працівникам підприємств області на необхідності неухильного виконання усіх заходів щодо безпечного ведення робіт на об`єктах підвищеної небезпеки, утриманні технологічного обладнання у справному стані та на необхідності посилення контролю за якістю проходження медоглядів.

Довідково:
Впродовж 9 місяців 2018 року інспекторами Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, у сфері дотримання вимог законодавства з питань охорони праці, проведено 3416 перевірок виробничих об’єктів суб’єктів господарювання (з них 1620 планових та 1796 позапланових) на 1069 підприємствах.