Проведено семінар на тему: «Контроль за додержанням вимог законодавства про працю. «Трудові» перевірки – 2017»

23 лютого 2017

Для представників юридичних служб органів виконавчої влади, комунальних та державних підприємств, а також для юристів, які надають безоплатну правову допомогу жителям Дніпропетровщини фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проведено семінар на тему: «Контроль за додержанням вимог законодавства про працю. «Трудові» перевірки – 2017». Захід відбувся в Головному територіальному управлінні юстиції. З доповіддю виступив начальник Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Толстогузов.

Першочергово доповідач зазначив, що 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 р. № 1728-VIII, у зв’язку із чим було наголошено про те, що цим Законом строком на 1 рік (до 31.12.2017 р.) установлюється мораторій на проведення планових заходів зі здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності. Проте дія цього закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду Державною службою України з питань праці та її територіальними органами.

Отже фахівці Держпраці продовжують наглядову діяльність у сфері дотримання законодавства про працю, проводять планові та позапланові перевірки. Під час семінару було наголошено про порядок проведення планових та позапланових перевірок та більш детально наголошено про можливі підстави для проведення позапланових перевірок та переліку документів, що повинні надаватись суб’єкту господарювання з боку контролюючого органу під час проведення такого заходу контролю.

Окремо Андрій Толстогузов зазначив, що Управління з питань праці забезпечує ефективне застосування положень законодавства шляхом виконання двох головних функцій: (1) забезпечення дотримання законодавства та (2) надання інформації та порад роботодавцям і працівникам. Ці завдання інспектування, інформування і надання порад тісно пов’язані й часто виконуються разом. Оскільки від підприємств очікується дотримання відповідних законів і нормативних актів, Держпраці відповідає за перевірку стану додержання ними цього законодавства. Хоча головною місією Держпраці є забезпечення дотримання законодавства роботодавцями шляхом ефективного управління ризиками й запобігання ризикам, санкції залишаються важливою частиною правозастосовної роботи. Належне застосування правозастосовних повноважень є важливим як для забезпечення дотримання закону там, де інші заходи не дали результату, так і для забезпечення притягнення до відповідальності за порушення тих, хто має зобов’язання за законом.

Стримування – найважливіше призначення санкцій, ключ до забезпечення додержання законодавства. Проте санкції не є самоціллю. Більш важливо забезпечити співробітництво з боку роботодавців і надати стимули, які ведуть до позитивного ставлення до вимог законодавства. Було б у всіх відношеннях прикро, якщо б роботодавці надавали перевагу сплаті штрафів як дешевшій альтернативі вжиттю позитивних заходів для забезпечення виконання вимог за-конодавства. Ось чому технічна й правова допомога роботодавцям у знаходженні ефективних рішень проблем, виявлених інспекторами, є дуже важливою.

Більш детально Андрій Толстогузов зупинився на змінах в трудовому законодавстві у 2017 році, доповів як Управління з питань праці забезпечує дотримання трудового законодавства. Ґрунтовно було роз’яснено про виплати, які входять до розрахунку мінімальної заробітної плати та які не повинні входити до зазначених виплат та які повинні виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати.

Також доповідач роз’яснив у чому перевага офіційного працевлаштування, зазначив, що тільки офіційно оформленому працівнику надається лікарняний, компенсація за невикористану відпустку, страхові виплати. Довів інформацію про державні гарантії, що передбачені законодавством для працівників, призваних на військову службу, а саме про те, шо під час дії особливого періоду (який з березня 2014 року був введений Указом Президента та на даний час продовжується) на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, за працівником зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві.

Данна тематика зараз є дуже актуальною, присутні мали змогу поставити питання доповідачеві, на які отримали вичерпні відповіді.