Проведено наради з керівництвом та відповідальними особами комунальних підприємств «Дніпровський електротранспорт» ДМР

01 березня 2018

Фахівцями Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області 20.02 та 23.02.2018 проведено спільні наради з керівництвом та відповідальними особами з охорони праці СВРМ КП та АТП КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР.

Начальник відділу нагляду на транспорті, у зв’язку та у хімічній промисловості Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Артеменко довів до відома присутніх інформацію про стан виробничого травматизму за 2017 рік на підприємствах Дніпропетровської області, України та у галузі в цілому. Більш детально зупинився на причинах настання деяких нещасних випадків пов’язаних з виробництвом. Зазначив, що значна більшість нещасних випадків стаються через організаційні причини, а саме порушення трудової і виробничої дисципліни, порушення вимог технологічного процесу та інструкцій з охорони праці.

Тож, він вкотре закликав посилити контроль за додержанням вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці з боку інженерно-технічних працівників в структурних підрозділах підприємства. З метою запобігання нещасним випадкам на виробництві, фахівцями відділу було надано інформацію про заходи, що вживаються на інших підприємствах де мали місце резонансні події для недопущення подібного.

Головний  державний інспектор Андрій Самовар розповів про результати розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався 25 січня 2018 року з медичним братом з передрейсового огляду автотранспортного підприємства, що основною причиною нещасного випадку є: алкогольне сп’яніння потерпілого та його особиста необережність. Звернув  увагу на те, що при проведенні розслідування  на дільницях Депо №3,  має  місце  недостатня кількість засобів індивідуального захисту та спецвзуття. Особливу увагу звернув на комплекс виконаних керівництвом Депо №3  заходів,  після  нещасного випадку з тяжким наслідком, що стався 03 грудня 2017 року  зі слюсарем з ремонту рухомого складу.

По завершенні нарад керівництву підприємств запропоновано: посилити контроль над станом охорони праці  на дільницях структурного підрозділу  комунального підприємства; з метою профілактики випадків виробничого травматизму регулярно проводити всі рівні поточного контролю  за станом охорони праці; вжити заходів щодо 100% забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту.

Фахівці Держпраці наголошують, що організації безпечних умов праці та запобіганню нещасним випадкам на підприємствах галузі сприяють: належний технічний стан транспорту та комплектація технічними засобами безпеки, проведення періодичних технічних оглядів автомобілів та чергових медичних обстежень водіїв, додержання правил дорожнього руху, режиму праці й відпочинку, вимог безпечного проведення робіт підвищеної небезпеки.

З метою запобігання травмам на виробництві також рекомендовано посилити контроль за додержанням правил безпеки при експлуатації автомобільних підйомників та інших вантажопідйомних механізмів, виконанням робіт в електроустановках та робіт на висоті.